Eğitim-Sen, YÖK’ten açıklama istedi: Bunlar üzeri kapatılabilecek iddialar değil

Yayın tarihi: 14 Haziran 2022 Salı 7:24 am - Güncelleme: 14 Haziran 2022 Salı 7:24 am

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), YÖK’te son 10 günde yaşanan istifa ve görevden alınmalarla ilgili açıklama yapılmasını istedi.

Eğitim Sen, 10 YÖK üyesinin görevden alınması ve istifa etmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Konuyla ilgili açıklama yapılmamasının, iddialardaki vahameti aşan boyutlar olduğu şüphesi oluşturduğunu belirten Eğitim Sen, kurul üyelerinin tartışmadığı ya da karar almadığı konularda imza atmaya zorlanmaları, görevden alınanların üniversite diplomaları için verilen denklik işlemlerinde rüşvet olayına karıştıkları, boşalan kadrolara TÜRGEV ve ENSAR vakfına yakın kişilerin atanarak yeni bir kadrolaşmaya gidileceği gibi iddialar bulunduğunu hatırlattı.

Erdoğan’dan ‘sürtük’ savunması! ‘Alacak ahlak dersimiz yok’

‘SÖZ KONUSU İDDİALAR ÜZERİ KAPATILABİLECEK İDDİALAR DEĞİL’

Açıklamada şöyle denildi: “Bilinmelidir ki söz konusu iddialar geçiştirilecek, unutturulacak ve üzeri kapatılabilecek iddialar değildir! Üstelik yeni rejimde, bakanlıkların ve YÖK gibi kurulların kendilerine gelen talimatlarla karar aldıkları herkesin malumudur. YÖK’ün antidemokratik yapısını sorgulamayanların, bir anda demokratik işleyişe sahip çıktıkları iddiası, kelimenin tam anlamıyla aklımızla dalga geçmek olacaktır.

Bu nedenle, üniversiteleri ve üniversite bileşenlerini yakından ilgilendiren böylesi bir konunun aydınlatılması bir gereklilik değil, zorunluluktur! YÖK’ün kaldırılarak, siyasal iktidardan değil, insandan toplumdan ve doğadan yana demokratik ve özerk üniversite anlayışının, üniversitenin her biriminde hayata geçirilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Eğitim Sen olarak YÖK’e çağrımız, yaşanan istifa ve görevden almaların gerekçe ve nedenlerini kamuoyuyla paylaşmasıdır.”

Öğrenci ve öğretmenlere AKP mitingi için baskı iddiası