Egemenlik 23 Nisan’da kayıtsız şartsız halka teslim edildi!

Yayın tarihi: 23 Nisan 2024 Salı 12:00 am - Güncelleme: 23 Nisan 2024 Salı 12:44 am

23 Nisan, Türk Milleti’nin kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin kayıtsız şartsız millet iradesine bırakıldığı ve milletin bağımsızlığını tüm dünyaya haykırdığı, tarihin önemli dönüm noktalarından birisidir. İlk Meclisin kurulduğu günden bu yana kutlanan bu bayram, Ulu Önder Atatürk tarafından çocuklara armağan edildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun…

Tarihler 23 Nisan 1920’yi gösterdiğinde Türkiye Cumhuriyeti için bir dönüm noktası gerçekleşti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla beraber egemenlik saltanattan alınarak halka armağan edildi. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bugünü tüm çocuklara armağan etti.

23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olarak kutlanışı 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde başlamış, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser vermiş ve Ankara’da çocuk balosu düzenlenmiştir.1928’de Dr. Fuat (Umay) Bey’in teklifiyle daha geniş içerikli bir program hazırlanmış, ilanlar verilmiş, halk davet edilmiş, çocuk alayları oluşturulmuş, yarışmalar ve geziler düzenlenmiştir. 1929’daki 23 Nisan’dan önce Çocuk Esirgeme Kurumu (Himaye-i Etfal Cemiyeti) 23-30 Nisan haftasını çocuk haftası olarak duyurmuş, etkinlikler çoğaltılarak bir haftaya yayılmıştır. Asıl bayram yine 23 Nisan’da kutlanmış, çocuk balosu yine Atatürk tarafından himaye edilmiştir. Yine de Çocuk Esirgeme Kurumu (Himaye-i Etfal Cemiyeti) ve Türk Ocağı’nın bütün çabalarına rağmen ülke çapına yayılmada sorunlar yaşanmıştır. Birkaç yıl böyle gitmesi üzerine, Kırklareli milletvekili Dr. Fuat Umay’ın teklifiyle 20-30 Nisan arasında tüm telgraf ve mektuplara Himaye-i Etfal Şefkat Pulu yapıştırılması mecliste onaylandı. Yasa, 14 Nisan 1932’de yürürlüğe girdi.

Yapay zeka ile canlandırılan görüntüde Atatürk’ten 100. yıl mesajı

GELENEĞİ ATATÜRK BAŞLATTI

1933 23 Nisan’ında Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve onlarla sohbet etti. Aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterileri yapılmaya başlandı. O bayram, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey’in kaleme aldığı Andımız çocuklar tarafından ilk kez okundu. 1933’te artık Çocuk Bayramı devlete de mal olmuştu. Yine de 1935’teki yasa değişikliğinde çocuk bayramında hiç söz edilmedi. Yalnız resmî ismi konmamış olsa da, Milli Hâkimiyet Bayramı’nın yanında “23 Nisan Çocuk Bayramı”, devlet ve toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı programlarla kutlanmaya devam edildi.

İKİ BAYRAM RESMEN BİRLEŞTİRİLDİ

1970’lerde artık 23 Nisan Çocuk Bayramı tüm ulustan katılım alan bir bayram halini almıştı. 1975’ten itibaren TRT de programlarıyla destek vermiş, 1979’da resmî Millî Hakimiyet Bayramı törenlerine çocukların da katılmasına karar verilmiş, 1980’de de “Çocuk Parlamentosu” oluşturulmuştur. Böylece 23 Nisan Çocuk Bayramı, Millî Hakimiyet Bayramı’yla tamamen aynı etkinliklerde kutlanmış oluyordu. Nitekim 1981’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak birleştirildi.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMININ ÖNEMİ

Bu bayram, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 23 Nisan’ın Türkiye’de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920’de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmış olmasıdır.

 

Kaynak: TELE1