Efeler’deki tatbikatlar gerçeğini aratmadı

Yayın tarihi: 4 Mart 2021 Perşembe 10:33 am - Güncelleme: 4 Mart 2021 Perşembe 10:33 am

Efeler Belediyesi, Tepecik Mahallesi’nde bulunan Sivil Savunma Uzmanlığı Şantiyesi’nde 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında “Yangın ve Kentsel Kurtarma Konulu Tatbikat” gerçekleştirdi.

Efeler Belediyesi ev sahipliğinde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinesinde; Efeler Belediyesi’nin Arama Kurtarma Ekibi (EFAK) Üyeleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü UMKE Ekibi ile İtfaiye Daire Başkanlığı personeli işbirliğinde gerçekleştirilen “Yangın ve Kentsel Kurtarma Konulu Tatbikat” gerçeğini aratmadı.
İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli eğitimci personel tarafından yangın önleme tedbirleri ile söndürme tekniklerinin uygulamalı olarak anlatılması ile başlayan program, kentsel arama kurtarma teknikleri kullanılarak; EFAK üyeleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli, UMKE Personeli ile İtfaiye Daire Başkanlığı Personelinin birlikte gerçekleştirdiği Kentsel Kurtarma Tatbikatı ile devam etti. 2 katlı bir binanın çökmesi üzerine kurgulanan tatbikat gerçeği aratmadı.

Senaryoya göre çöken 2 katlı binanın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Arama ve Kurtarma ekiplerince koordineli olarak gerçekleştirilen tatbikatta, durum tespitinin ardından enkaz altında 4 kişinin kaldığı tespit edildi. AFAD koordinesinde yapılan çalışmalarda enkaz altında 1’i ölü 3 yaralı olmak üzere 4 kişi enkaz altından çıkarıldı.

“OLASI AFETLERE KARŞI HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Programın açılış konuşmasını yapan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, olası afetlere karşı hazırlıklı olmak gerektiğine dikkati çekerek; “İleride oluşabilecek bir felakete hazır olmak ve en az zararla atlatabilmek adına bugün önemli bir tatbikat gerçekleştireceğiz. Ekipteki arkadaşlarımızın hepsini kutluyorum. Can siperane bir şekilde hem kendi görevlerini yapıyor hem de gönüllü olarak arama kurtarmaya katılarak, kutsal bir görev yapıyorlar. Geçen sene uluslararası deprem tatbikatı Efeler’de gerçekleştirilecekti, o ileri bir tarihe ertelendi. O konuda da daha çok bilgi sahibi olabileceğimiz tatbikatları da görme olanağına da sahip olabileceğiz. Bu tatbikatlarımızın insanlarımızın eğitilmesi ve deprem, yangın felaketi gibi durumlarda neler yapacağımız konusunda bilgi sahibi olmamız için önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

VALİ YARDIMCISI GÜNAY: EFAK’I KUTLUYORUM

2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında AFAD tarafından Aydın’da her kesime yönelik eğitimler gerçekleştirdiklerini belirten Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ise şöyle konuştu:

“Her sene yaptığımız deprem tatbikatlarını bu sene de Efeler’in kendi bünyesinde gerçekleştiriyor olmamızdan dolayı mutluluk duyuyorum. Efeler Belediyesi’ne EFAK dolayısıyla da teşekkür edip, kutluyorum. Efeler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi olan sayılı belediyelerden. Arama kurtarma ekiplerimizle büyük depremlerde tek başımıza yeterli olamayacağımız kesindir. Bu nedenle biz insanlarımıza ‘gönüllü olarak katılın’ çağrısında bulunuyoruz. Her birimiz aynı ilk yardım gibi, arama kurtarma konusunda da bilgi sahibi olmalıyız. Eğitimlerimizde vereceğimiz eğitimler ile her gönüllümüz de arama kurtarma niteliklerine kavuşacak. Lütfen AFAD Gönüllüsü olmak konusunda E-devlet üzerinden başvurunuzu yapın. Bu konuda desteklerinizi bekliyorum. ”