Edremit “Kadına Şiddete Hayır” dedi

Yayın tarihi: 26 Kasım 2019 Salı 6:55 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2019 Salı 6:55 pm

Edremit’te kadına yönelik şiddete dur demek için Balıkesir ve Körfez ilçelerinden kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısı ile kadınlar Edremit’te bir araya geldi. Onlarca kadın kuruluşunun yan yana gelerek oluşturduğu “Balıkesir Kadın Dayanışması” tarafından Edremit Belediyesi’nin desteği ile Cumhuriyet Meydanı’nda “Kadına şiddeti protesto ediyor ve “Kadına Şiddete Hayır” diyoruz!” sloganı ile düzenlenen buluşmaya Balıkesir ve ilçelerinden çok sayıda katılım oldu.

Balıkesir Kadın Dayanışması Koordinatörü Birsen Temir Saraç’ın sunuculuğunu yaptığı etkinliğe Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın eşi Oya Arslan, Belediye Meclis Üyeleri Neriman Çelik, Nezahat Salon, Edremit Kent Konseyi Başkanı Özlem Aytekin, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kadın buluşmasında geçtiğimiz günlerde kocası tarafından Edremit’te öldürülen Işıl Aydın’ın annesinin gözyaşları içerisinde yaptığı konuşmayla herkes bir kez daha kadına uygulanan şiddeti hep bir ağızdan lanetleyerek “Kadına Şiddete Hayır” dedi.

Ardından Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın eşi Oya Arslan bir konuşma yaptı. Oya Arslan, yaptığı konuşmada “Kadın olmanın gururuyla sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Duygularımı sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Kadının kıymetini bilemeyenler sözüm size; Atatürk’ün Edremit’e Latife Hanım’la geldiğini, Edremit’te Atamızı elinde çiçekle Lamia Hanım’ın karşıladığını, yine burada kaldığında kendisini misafir edenin Mahu Hanım olduğunu hepiniz biliyorsunuz. O büyük insanı Zübeyde Hanım yetiştirmiştir. Hatta Atatürk’ün kabrini hazırlayan İnşaat Mühendisi Sabiha Hanım’dır. Atatürk’ün dediği gibi; “Dünyada her şey kadının eseridir” Kadını anlamayanlar sözüm size; Mevlana der ki; “Kadından daha üstün olduğunu sananlar cahillerdir” Tebrizi der ki; Kadın, bilmeyene nefis, bilene nefestir. Ve Atatürk derki; “Türk kadını yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıktır” Onun için diyorum ki; Kadın ne boğazı kesilecek Emine Bulut, ne de katledilecek Özgecan’dır. Kadın ki, saçından tırnağına kadar hürriyete bedel candır. Kadın candır, canandır, yoldaştır, sırdaştır. Kadın, dünya dediğin bu karmaşık yolda erkeğe refakat eden en kıymetli arkadaştır. Biz her şeyden önce insanız. Doğuran, besleyen, büyüten kadınız. Kadınların artık sahte övgülere, sahte sevgilere karnı toktur. Oysa şiddetin bahanesi çoktur. Ama kadınların artık susmaya niyeti yoktur ! Kadınları saymayan toplumlar geride kalmaya mahkumdur. Onun için; Saçlarımızı da savururuz haklarımızı da savunuruz. Kadına güç gösteren erkekler sözüm size; Erkeklik, kadına vurmakla değil ona saygı duymakla belli olur. Bir kadına tekme atmak sadece karnındaki bebeğin hakkı olur. Kadına şiddet uygulayan erkekler sözüm size; Her kadın kadındır ama her erkek adam değildir. Çünkü adam olmak, bir cinsiyet meselesi değil, bir şahsiyet meselesidir. Kadınların gözünden düşmemek için onları gözbebeğiniz yapın. Kadınların nefretini değil, sevgi ve desteğini kazanın. Yüzümüze bakmaya yüzünüz olsun. Gelecek güzel günler hepimizin olsun! Yaşasın şiddetsiz toplum! Yaşasın insanlığa yakışan bir dünya! Yaşasın kadına yakışır bir dünya!” dedi.

Ardından CHP Edremit Kadın Kolları Başkanı Sema Önder, Edremit Belediye Meclis Üyeleri Nezahat Salon, Neriman Çelik, Edremit Kent Konseyi Başkanı Özlem Aytekin, Balıkesir Kadın Dayanışması’dan Muazzez Palta, İYİ Parti Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Gülay Menteş, Psikolog Emel Tüysüzoğlu, DİSK, AKD, Haziran Hareketi, Pir Sultan Abdal Derneği, Emekli-Sen, EMEP temsilcileri tarafından birer konuşma yapıldı.

Konuşmalarda kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, kadın cinayetlerine en üst limitten ceza verilmesi talepleri anlatıldı.