Editörün Seçtikleri | 28 Eylül 2020

Yayın tarihi: 30 Eylül 2020 Çarşamba 4:35 pm - Güncelleme: 30 Eylül 2020 Çarşamba 4:35 pm

Tele1 Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Editörün Seçtikleri/Yeni Çıkanlar/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

İrfan Yalçın

ÖLÜMÜN AĞZI

H2o Kitap

Kimse işçi olmayı istemez. Hele de kaderi ve tarihselliği işçilik olan köylüler… Toprağından sökülüp alınanlar için her türden toplayıcılık, avcılık, aylaklık, boşta gezerlik hatta dilencilik işçi olmaya yeğdir. Eğer zor olmasaydı. Ama bu zor, salt açlığın dayatması değildir.

İrfan Yalçın bu gerçeği 400 yıl öncesinin İngiltere’sinden değil İkinci Dünya Savaşı yıllarında Zonguldak’tan yansıtıyor bizlere. Bu dönemde Zonguldak köylülerinin sırtına bindirilen “mükellefiyet” yani madenlerde çalışma zorunluluğu; insanlık onurunun ayaklar altına alındığı, vahşet ve dehşet koşulları ancak aynı yılların Nazi zorunlu çalışma kamplarıyla kıyaslanabilir. Hiçbir güvenlik önlemi alınmadan, uykusuzluk ve yorgunluktan çökene dek çalıştırma, pislik içinde bitlerle birlikte yaşama, açlık, aşağılama, dayak, işkence ve ölüm.

Kahramanlarının sıradan insanlar olduğu ama kahramanlık madalyalarının Paşaların yıldızlı omuzlarından sarkıtıldığı, devletin “teba”sına mutlakıyetini şartladığı bir dünyanın romanı bu. Karl Marx’ın Kapital’inde anlattığı İlkel Birikim’in romanı.

Kimse ücretli köle olmayı istemez. Bunun için “zor” gerekir, bu da zorbaların elindedir.

* * *

Ölümün Ağzı, 1980 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü almıştır.

176 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/olumun-agzi/

 

Helmut Ortner

SACCO VE VANZETTİ

Amerika’da İki İtalyan Bir Hukuk Cinayeti

Çeviren: Emrah Cilasun

Tekin Yayınevi

Sacco ve Vanzetti davası, Amerikan adaletinin yüzkarası. İdamlarından 50 yıl sonra masumiyetleri teslim edildiğinde burjuva hukukunun maskesi bir kere daha düştü. Bu hukuk; işçileri, siyahları, göçmenleri öldürüyordu.

İtalya’dan ABD’ye çalışmaya gelen ve tek suçları kendi siyasi görüşleri çevresinde örgütlenmek olan Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti “dolarların emrindeki adalete” kurban edildiler. Kimseyi öldürmemişlerdi. Kimsenin parasını çalmamışlardı. Fakat anarşist daha da önemlisi göçmen olmaları ABD’ye yetti. Amerikan adaleti bu iki İtalyan göçmeni idam etti.

Helmut Ortner’in arşiv taramalarına dayanarak kurguladığı bu roman, hem tarihî gerçekleri belgelerle önümüze koyuyor hem de sürükleyici anlatımıyla yedi yıllık dava sürecini merakla takip etmemizi sağlıyor. 1927’nin göçmen düşmanlığıyla günümüz mülteci düşmanlığı arasındaki ince bağı ilmek ilmek dokuyan kitap yeni baskısını yaparken, göçmenler Sacco ve Vanzetti’nin izinden gidiyor; onurlarıyla yaşıyor, onurlarıyla ölüyor.

304 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/sacco-ve-vanzetti/

 

Anton Çehov

SAYFİYEDE

Çeviren: Zeki Baştımar

Can Yayınları

Edebiyatın farklı alanlarında başarılı eserlere imza atan Anton Çehov aynı zamanda modern öykünün yaratıcılarından biri olarak kabul edilir. Çarlık Rusya’sının çökmekte olduğu 19. yüzyıl sonlarını, modernleşme sürecinin toplumsal sınıflar ve kuşaklar arasındaki uçurumu iyice derinleştirdiği, aristokrasinin çöktüğü bu dönüşüm ve belirsizlik dönemine kimi zaman keskin bir hiciv kimi zamansa hüzünlü bir gerçekçilikle yaklaşır. Bu yeni düzene ayak uyduramayan insanların dokunaklı, yalın gerçekliğini görür.

Sayfiyede, ayrıntılara düşkünlüğüyle bilinen Çehov’un karakterlerinin ruh durumlarını titizlikle çizdiği, hepsinde başka bir hayatı mercek altına aldığı otuz dört öyküden oluşuyor. Çehov’un ahlaki yargılara varmaktan kaçınarak, nesnel ve sevecen tavrını koruyarak, bazen de sadece susarak kaleme aldığı bu öyküleri birbiri ardına, soluksuz okuyacaksınız.

440 s.

İstanbul 2020

 

https://tele1kitap.com/urun/sayfiyede/