Editörün Seçtikleri | 26 Ekim 2020

Yayın tarihi: 25 Ekim 2020 Pazar 12:00 am - Güncelleme: 23 Ekim 2020 Cuma 3:28 pm

Tele1 Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Editörün Seçtikleri/Yeni Çıkanlar/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Cihat Yaycı

LİBYA TÜRKİYE’NİN DENİZDEN KOMŞUSUDUR

Kırmızı Kedi Yayınevi

 

Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın, kaleme aldığı “Libya Türkiye’nin Deniz’den Komşusudur” kitabının birinci basımı Yunan basınında ciddi tepki topladı. Şimdi Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle kitabın ikinci baskısı okuyucuyla buluşuyor.

Doğu Akdeniz meselesi tırmanma eğilimi taşıyan bir sorun olarak güncelliğini korumaktadır. Bu açıdan bakıldığında dış politika çalışmaları yapan kişilerin Libya’ya gerekli önemi vermesi öncelik taşımaktadır.

Libya ile yapılan deniz yetki alanları sınırlandırması anlaşması ile Türkiye’nin eli güçlendi.

Bu kitapla, yakın dönemde Doğu Akdeniz’de meydana gelen gelişmeler, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatleri, bu hakların hukuki temelleri okuyucuya sunulmaktadır.

 

152 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/libya-turkiyenin-denizden-komsusudur/

 

 

 

Vecihi Timuroğlu

TÜRK İSLAM SENTEZİ

Berfin Yayınları

 

Türk-İslam Sentezi, 12 Eylül yönetiminin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel dünya görüşünü oluşturan pozitivist ve laik eğitim ve kültür politikasına karşı, Aydınlar Ocağı’nın işbirliğiyle uyguladığı eğitim ve kültür politikasıdır. Bu politika, 1983 yılında, Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırladığı, “Milli Kültür” adlı bir raporla uygulamaya konulmuştur.

Eğitimde gelinen nokta: Çağdışı, şovenist, Türk-İslam sentezine dayalı, Mehmet Akif’ten daha İslamcı, insan haklarına saygısız, insanın özüne aykırı, kara örtülü bir eğitim politikasıdır ve toplumumuzu sarsmaya başlamıştır. Tüm müfredatları incelemek zorunludur. Eğitimdeki görünüm budur.

Antidemokratik bir eğitim ve kültür politikasıyla Türk toplumu, çağdışına itilmektedir. Toplumun geleceğini, çağdışı Türk-İslam sentezi ideolojisine terk etmek, özünde, insan haklarına da aykırıdır. Bütün demokratik güçler, bu 12 Eylül ideolojisini, ülkemizin eğitim ve kültür programlarından çıkarmanın savaşımını vermek zorundadır. Demokratik bir Türkiye için, bu, ilk koşuldur.

197 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/turk-islam-sentezi-2/

 

 

N.N. Sukhanov

1917 RUS DEVRİMİ

Çeviren: Gün Zileli

Edebi Şeyler

N.N. Sukhanov’un 1917 Rus Devrimi [Devrim Üzerine Notlar] adlı çalışması, toplamda 7 ciltlik, binlerce sayfalık bir uzama sahiptir. İlk olarak Berlin’de yayımlanan çalışmanın Stalin yönetimindeki Rusya’da yayımlanması mümkün olmadı.
Sukhanov’un “Devrim Üzerine Notlar”ı, Rus Devrimi literatüründe kabul görmüş ilk on kitaptan biri olarak gösteriliyor. Yazar, Şubat Devrimi’nden Ekim Devrimi’ne, Nisan Günleri’nden Temmuz Günleri’ne 1917’yi baştan sona kapsayan notlarla detaylı bir Rus Devrimi tedrisatı çıkarıyor ortaya. Kitapta ayrıca, Sukhanov’un Martov gibi mesai ve mücadele arkadaşları ve Lenin, Troçki, Kamenev, Kerenski gibi isimler üzerine yaptığı incelikli gözlemlerini bulabilirsiniz.
“Gerçek devrim Şubat Devrimi midir?” – “Ekim Devrimi, esasında, bir darbe midir?” – “Temmuz Günleri’nde Bolşeviklerin ne tür bir rolü olmuştur?” İlk Sovyet MYK üyelerinden olan Sukhanov, tarihçiden öte bir tanık olarak, günü gününe tuttuğu notlardan müteşekkil bu eşsiz çalışmasıyla, bir başka devrimin gerçekliğine dair bir başka perspektif sunuyor. Carmichael’ın deyimiyle, dikkatimizi çeken onun rolünün benzersiz oluşudur.
1940’ta Stalin tarafından ortadan kaldırılıncaya değin muhalif tutumunu koruyan Sukhanov’un 1917 Rus Devrimi, Siyasi Şeyler’de okurlarıyla buluşuyor.

632 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/1917-rus-devrimi/