Editörün Seçtikleri | 19 Ekim 2020

Yayın tarihi: 18 Ekim 2020 Pazar 12:00 am - Güncelleme: 16 Ekim 2020 Cuma 3:59 pm

Tele1 Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Editörün Seçtikleri/Yeni Çıkanlar/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular. Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Yılmaz Özdil

SON CÜRET

Sia Yayınevi

Şişli’deki üç katlı pembe binanın perdeleri sıkı sıkıya kapalıydı.
Gaz lambasının cılız ışığı, odayı hayal meyal aydınlatıyordu.
Altı kişiydiler.
Üzerine harita yayılmış masanın etrafında, ayaktaydılar.

Talihsiz bir kuşağın çocuklarıydılar.
Hayat onları hep mecbur bırakmıştı.
Bıyıkları terlediğinden beri neredeyse bir gün olsun günyüzü görmemişlerdi, Çanakkale’den Trablus’a, Yemen’den Sina’ya, Balkanlar’dan Kafkaslar’a vuruşmadıkları coğrafya kalmamıştı.
Ve neticede, işte bu daracık odaya sıkışmışlardı.

Uzuuun uzun anlattığı haritadan başını kaldırdı.
Adeta nefes bile almayan arkadaşlarına baktı.
Ulusun kader anıydı.
Söylenecek ne varsa söylenmişti.
Söz bitmişti.
O çelik mavisi gözlerinde belli belirsiz bir keder bulutu dolaştı.
“Vakit tamam” dedi…

“Umutsuz olmayacağız.
Uçurumun kenarındayız.
Bizi canlı canlı mezara atmak istiyorlar.
Son bir cüret
belki kurtarabilir.
Anadolu’ya geçiyoruz!”

456 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/son-curet/

 

Hüsnü Mahalli

FİLİSTİN BENİMDİR

Ortadoğu’nun Kanlı Tarihi

Kırmızı Kedi Yayınları

İsrail’e karşı direnişe katılan Filistinli bir genç kendisi öldükten sonra annesine verilmek üzere bir mektup yazmış ve arkadaşına vermiş. Mektubu alan annesi hiç ağlamadan okumuş:“Anacığım; bir insanı kendi toprağından söküp atabilirler ama o insanın yüreğinden vatan sevgisini yok edemezler çünkü vatan anadır. Yani sensin. Anacığım; vatanımı kurtarmadan öldüğüm için sakın kızma bana.

Çok yakında babam ve dedemle birlikte mezarlıktaki herkesi örgütleyerek önce toprağın altını sonra yukarı çıkıp üstünü de kurtaracağız. Çok yakında zeytin ağaçlarımız özgür olacak. Yafa portakallarımız çiçek kokacak. Unutma bunları sen söylemiştin bana. Analar yalan söylemez çocuklarına. Sen söyledin ben inandım çünkü sen anasın, çünkü senin adın Filistin. Ben ölmedikçe sen sonsuza dek yaşayacaksın.”

568 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/filistin-benimdir/

 

Erden Akbulut, Mete Tunçay

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ’NİN KURULUŞU 1919-1925

Yordam Kitap

Türkiye’nin en eski partisinin yüzüncü yaşı için, belgeler arasında yapılan bir yolculuk bu. Geçmişten bugüne düşürülen eşitlik ve özgürlük ışığıyla günümüzü ve geleceğimizi aydınlatan bir tarih yolculuğu…

“Türkiye Komünist Partisi çok kolludur ve kuruluşu bir süreç halinde ele alınmalıdır,” diye yola koyulan ve belgelerin somutluğunda, bütün o kolları ayrıntısıyla inceleyen, süreci titizlikle araştıran bir yolculuk.

Ekim Devrimi ve partileşme süreci, Mustafa Suphi ve Doktor Şefik Hüsnü’nün özgün rolleri, diğer komünist önderler ve neferler, Kurtuluş ve Aydınlık dergileri, ilk genel işçi toplantıları ve eylemler, 1 Mayıs kutlamaları, teşkilat planları, dönemin komünist gençlik çalışmaları, Komintern’le ilişkiler ve farklı Kongrelere katılım, Doğu Seksiyonu’ndaki tartışmalar, millî mücadeleyle ve Cumhuriyet hükümetiyle ilişkiler ve daha nicesi, raporların, mektupların, kongre sunumlarının, bildirilerin, gazete yazılarının, mahkeme tutanaklarının ve her tür belgenin arasından okurların karşısına çıkıyor.

Türkiye’de sol akımlar ve solun tarihi dendiğinde akla ilk gelen isim olan Mete Tunçay ile yıllardır TÜSTAV bünyesinde çalışarak yeni belge-bilgileri inceleme ve derleme konusunda uzmanlaşan Erden Akbulut’un birlikte hazırladıkları bu çalışma, literatüre kapsamlı bir katkı niteliğinde.
Türkiye’de komünist hareketin yüzüncü yaşına bir armağan!

704 s.

İstanbul 2020

https://tele1kitap.com/urun/turkiye-komunist-partisinin-kurulusu-1919-1925/