Edirne Tabip Odası Başkanı uyardı: Eğer önlem alınmazsa diğer iller de kırmızıya dönecek

Yayın tarihi: 9 Mart 2021 Salı 10:56 am - Güncelleme: 9 Mart 2021 Salı 1:22 pm

Edirne’nin koronairüs vaka artış hızında yurt genelinde ikinci sırada olduğunu belirten Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, “Hareketliliği azaltacak komşu illerden geçişler ve ulaşım sınırlandırılmalıdır. Eğer önlem alınmazsa, bu illerin de rengi kırmızıya dönecek gibi görünüyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüs risk haritasına göre Edirne, “çok yüksek risk” ile “kırmızı” renkli şehirler arasında. Kentte, 100 bin nüfusa karşılık gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı, 2 Mart’ta 107,43 iken son açıklanan haritada 180,01’e yükseldi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gülcan Altun, vaka sayısı artan 5 il arasında bulunan Edirne de dahil, kırmızı kategorideki tüm riskli illerde 14 gün karantina uygulanması gerektiğini savundu. Altun, Edirne’deki vaka artışının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bir önceki haftayla kıyaslandığında Edirne’de vaka artışları giderek yükselmeye başladı. Türkiye ortalamasıyla kıyaslarsak, 27 Şubat- 5 Mart haftasında Türkiye ortalaması yüz binde 87,9 iken Edirne’de bu sayı 180,01’e ulaştı. Yani bakıldığında Türkiye ortalamasının 2 katından daha fazla bir hasta sayısı saptanmış durumda. Bu şu anlama geliyor; Edirne’de 27 Şubat- 5 Mart haftası içinde toplam 740 yeni hasta saptanmış durumda. Bu, aslında bir önceki haftaya göre Edirne bölgesinde yüzde 68’lik bir artış anlamına geliyor. Risk durumu haritasında kırmızı olan iller içinde sadece 3 ilde vaka artış oranı saptandı. Bu 3 il içinde Sinop yüzde 96’lık artışla birinci sırada, Edirne yüzde 68’lik artışla ikinci sırada. Dolayısıyla burada çok ciddi önlemlerin alınması gerekiyor.”

“KOMŞU İLLER DE KIRMIZIYA DÖNEBİLİR”

Kentte alınması gereken tedbirleri sıralayan Altun, “Öncelikli olarak güvenlik, sağlık, mal ve hizmet üreten sektörler dışında tüm işlerde çalışmalar durdurulmalı. Tarım faaliyetleri kısıtlamalardan muaf tutulmalı. Mümkünse kırmızı olan illerde 14 gün süreyle sokağa çıkma kısıtlama getirilmesi bulaşın azalmasına, dolayısıyla hastalığın sınırlanmasına neden olacaktır. Bunun dışında Edirne bir sınır kenti, 2 ülkeye komşu 4 sınır kapısı var. Sınır kapılarından geçişler kontrollü ve transit hale getirilmeli. Edirne güzergahında bu araçların duruşuna izin verilmemeli. Hareketliliği azaltacak komşu illerden geçişler ve hareketliliği azaltıcı ulaşım sınırlandırılmalıdır. Geçen hafta bunun uyarısını yapmıştık ve nitekim son açıklanan haftada bu illerde de vaka artışı görüldü. Eğer önlem alınmazsa, bu illerin de rengi kırmızıya dönecek gibi görünüyor” dedi.

“CUMARTESİ KISITLAMASI GERİ GELMELİ”

Özellikle kırmızı kategorideki illerde cumartesi günü de kısıtlama yapılması gerektiğini ifade eden Altun, şöyle konuştu:

“Okullar kapanmalı demiştik, önerimiz sonrasında İl Hıfzıssıhha Kurulu’ndan belli okulların kapatıldığı kararı çıktı. Öğrenci ve öğretmenlere düzenli test yapılmalı. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığını biliyoruz. Edirne ilinde ve kırmızı illerin tümünde cumartesi günü sokağa çıkma kısıtlamalarının sürdürülmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra Edirne’mizde alan büyüklüklerine bakılmaksızın tüm market ve bakkalların kapatılması gerekiyor. Çünkü 6 günlük hafta içinde alışveriş yapma özgürlüğü olan bireylerin bir tek haftanın bir günü pazar günü ne gibi acil ihtiyaçları olabilir?”

“MUTANT VİRÜS GÖRÜLEN YERLER LOKAL OLARAK KAPATILMALI”

Prof. Dr. Gülcan Altun, Edirne’deki mutant virüs vakalarıyla ilgili mutlaka lokalize karantinaya da gidilmesi gerektiğini ifade ederek, “Edirne’nin başında 2 haftadır mutant virüs belası var. Edirne genelinde genel sokağa çıkma yasağı ilan edilemediği durumda, o zaman hastalığın yoğun olarak görüldüğü köy ve mahallelerde, yerleşim birimlerinde lokalize olarak kısıtlamalar, karantina koşullarının getirilmesi gerekiyor” dedi.

“14 GÜN KAPANMA ŞART”

Bölgesel kısıtlama ve karantina uygulamasına mutlaka gidilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Altun, şunları söyledi:

“Bölgesel kısıtlamalara, karantina uygulamalarına mutlaka gidilmesi gerekiyor. Aksi halde vaka sayısını azaltabilme olasılığımız yok. İnsanlara bu hastalığın ciddiyeti konusunda ulaşarak gerekiyorsa bireysel anlamda görüşmelerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bir önceki haftaya baktığınızda yüzde 68’lik bir artışın olduğu ilde, kırmızı kategorideki iller arasında artışta ikinci olan ilde 14 günlük kapanma şart. Aslında kırmızı olarak görülen illerin 14 gün kapatılması, bakıldığında hayati öneme sahip yiyecek ve temizlik gibi malzemelerin tedarikinin engellenmemesi şeklinde bu illerin kapanması son derece önemli. Hastalığı bu şekilde kontrol altına alma şansımız var”