Eber Gölü’nde yangın: Yanan kamışlar halkımızın ekmeği

Yayın tarihi: 8 Aralık 2020 Salı 1:26 am - Güncelleme: 8 Aralık 2020 Salı 1:26 am

Eber Gölü’nde suların çekildiği iki ayrı noktada, kamışların bulunduğu alanlarda yangın çıktı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale edemeyince alevlerin kendiliğinden sönmesinin beklenmesine karar verildi.

Afyonkarahisar’da bulunan Eber Gölü’nün Bolvadin ilçesi Derekarabağ ve Çay ilçesi Çayırpınar köylerindeki sazlık alanda ayrı ayrı yangın çıktı. Gece saatlerinde göl arazisinde ateşi gören köylüler durumu jandarma ve itfaiyeye bildirerek yardım istedi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

Yangına müdahale etmek isteyen itfaiye ekipleri zeminin yumuşak olması nedeniyle başarılı olamadı. İtfaiye araçlarının ağırlıklarından dolayı gölün zeminine batma riskine karşın araçlar bir süre yangın mahalline kadar ilerleyemedi ve geri döndü. Rüzgarın şiddetine göre yön değiştiren ve yer yer şiddetini artıran yangınların bir süre sonra kendiliğinden sönmesinin beklenmesine karar verildi. Yangınların çıkış nedeni üzerinde jandarma ve itfaiye ekipleri tarafından çalışma başlattı.

“YANAN KAMIŞLAR BİZİM HALKIMIZIN EKMEĞİ”

Eber Gölü’nde saz kesimi ve rehberlik yaparak geçimini sağlayan Bayram Arıkan, “Biz istiyoruz ki bu yangınlar olmasın. Şu anki gördüğünüz bu yanan kamışlar, bizim halkımızın ekmeği. İlk başta Eber Gölü’ne su istiyoruz. Bu yangınları önlemenin tek çaresi Eber Gölü’nün su havzasının genişlemesidir. Ne maksatla yanmıştır, kim yakmıştır, görmediğimiz için bir şey diyemeyeceğim. Eber Gölü şu anda can çekişiyor. Şu durumda giderse zaten gelecek sene ne Eber Gölü diye bir şey olur, ne saz olur, ne ördek olur. Yani Eber Gölü bittiği zaman bizim halkımız da bitmiş olur” diye konuştu.