EBA hack saldırısının ayrıntılarını açıkladı

Yayın tarihi: 6 Kasım 2020 Cuma 7:00 am - Güncelleme: 5 Kasım 2020 Perşembe 1:34 pm

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA hack saldırısının ayrıntılarını açıkladı. Bakın EBA’yı kim hacklemiş? Çok şaşıracaksınız?

Koronavirüs salgınından sonra bildiğiniz gibi okullara geçici bir süre ara verilmişti. Bu süreçte öğrencilerin eğitimden geri kalmaması için uzaktan eğitim sistemine geçiş yapılmıştı. Ancak bu süreçte EBA hack saldırısı ile gündeme gelmişti. Bugün ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuyla ilgili açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; EBA sistemine bir siber saldırı düzenlenmediğini sistemin çökmesinin nedeninin öğrencilerin olduğunu açıkladı. Bakan Selçuk; EBA’nın dört saatliğine ‘login’ süresi iki saniyeden 30 saniyeye çıkarıldığını bu bakım süresinde ise EBA’nın siber saldırı ile karşılaştığı söylentilerinin ortaya çıktığını belirtti. Ancak bu rutin bir değişiklikten ibaret olup sisteme herhangi bir hack saldırısının olmadığı bugün ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk; “EBA’nın dört saatliğine ‘login’ süresi iki saniyeden 30 saniyeye çıktı. Dört saat bu sürdü ve buna ‘Çöktü’ denildi. Bu dört saat içerisinde neden çöktüğüyle ilgili ki -tırnak içinde- neden yavaşladığıyla ilgili yaptığımız çalışmalar şunu gösteriyor: İki tane uluslararası siber saldırı var, bunu dışında bütün öğrencilerin hemen dönemin başında aniden sisteme girmesi ‘Bir siber saldırı var’ düşüncesi oluşturmuş ve bizim Telekom hizmetleriyle ilgili bir sınırlama getirilmiş yani ‘Bir saldırı var.’ Hâlbuki bizim çocuklar bunlar yani saldırı falan yok, onlar derse girmeye çalışıyorlar. Sonra bu anlaşıldığında derhâl açıldı ilgili ‘server’ ve altyapılar normale döndü.” ifadelerini kullandı.

EBA hack

Eğitim gibi önemli bir kuruma siber korsanların saldırı düzenlemeyeceği ortada. Ülkenin gelişimi için önemli olan EBA’nın herhangi bir Türk hacker grubu tarafından saldırı düzenlenmeyeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden EBA’da yaşanan sorunlar siber saldırı ile ilişkilendirilmemeli.

Koronavirüs kısıtlamaları geri geliyor Cumhurbaşkanı açıkladı