E-ticaret konusunda sıkı denetimler geliyor

Yayın tarihi: 15 Şubat 2021 Pazartesi 7:31 am - Güncelleme: 12 Şubat 2021 Cuma 9:32 pm

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre kutudan hıyar çıkma devri artık sona eriyor. Bildiğiniz üzere bazı e-ticaret siteleri adeta müşterilerle dalga geçiyordu.

Türkiye’de kutudan hıyar çıkma devri ne yazık ki henüz devam ediyor. Hatırlayacağınız üzere insanlar pahalı ürünler aldıktan sonra evlerine kutu içerisinde hıyar gönderiliyordu. E-ticaret siteleri işte tam da bu nedenlerden dolayı büyük bir güvensizlik yarattı. Ticaret Bakanlığı bu güvensizliği bitirmek için yeni bir adım attı. Buna göre çok sıkı bir denetim başlıyor.

Elektronik Ticaretin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Merkezi Destek Sistemi isimli bir mekanizma kurulacak. İnternet, radyo ve televizyon platformlarında satışı yapılan ürünler bu mekanizma tarafından sıkı bir şekilde denetlenecek. Böylece müşterilere güvensiz ve uygunsuz ürünlerin satışı çok daha zor hale gelecek.

E-ticaret ile ilgili bugüne kadar görülmemiş derecede fazla şikayet gelmeye başladı. Bunların önemli bir bölümü istenilen ürünlerin gönderilmemesi ile alakalı. Elbette bütün e-ticaret firmaları kullanıcılara kutuda hıyar göndermiyor. Bunun yerine görselde gösterilen ürünün çok daha farklı bir versiyonu müşterilere iletiliyor.

E-ticaret
Herhangi bir online ticaret sitesi eğer kendi web sitesine bir ürün koyuyorsa bunun aynısını müşterilere göndermek zorundadır. Aksi halde bunun ismi dolandırıcılık olur. Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu ile ticaret Bakanlığı tarafından kurulan ortaklık ile birlikte bu sorun ortadan kaldırılacak. Böylece güvensiz satışlar için devlet denetimi getirilecek.

Alibaba yeni e-ticaret sitesi kuruyor

Ticaret Bakanlığı tarafından E-ticaret sitesine ürünün satışının yapıldığı sayfayı kaldırması istenecek. Eğer 24 saat içerisinde bu sayfa kaldırılmazsa bakanlık tarafından internet sitesine erişim yasağı konulacak. Sizce bu önlemler tüketiciyi koruyabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere paylaşabilirsiniz.