e-posta servisi restine karşı geri adım atmak zorunda kaldı

Yayın tarihi: 25 Haziran 2020 Perşembe 7:00 am - Güncelleme: 24 Haziran 2020 Çarşamba 6:18 pm

iPhone telefonların ve iOS sisteminin yaratıcısı, dünyanın en büyük tekeli konumuna koşan ABD’li Apple, “benim sistemimde e-posta servisi veremezsin” dediği geliştiriciye karşı geri adım atmak zorunda kaldı.

Apple Hey Mail isimli geçici e-posta servisi sağlayan geliştiriciye karşı uyguladığı baskı politikasından geri dönmek zorunda bırakıldı. Avrupa Komisyonu’nun Apple için tekel soruşturması açacağı haberlerin de bu geri adım da etkisi olduğunun altı çiziliyor.

Hey Mail ile elektronik tiranın arasındaki çekişme aslında çok kapsamlı ve karışık bir konu. Ancak özet olarak, Hey Mail, 14 gün içinde kendini yok eden, geçici e-posta servisleri sunuyor. Bu servisi kullanmanın yıllık ücreti ise 99 dolar. Ancak Hey Mail bu ücreti kendi web sitesi üzerinden, kendi finans sistemiyle tahsil ediyor. Mail servisinin bir de iOS uygulaması var ancak bu uygulama üzerinde abonelik işlemleri yapılamıyor.

e-posta servisi

Apple ise uygulamanın iOS sistemi üzerinde, Apple’ın geliştirdiği tahsilat araçlarıyla abonelik ücretini tahsil etmesi gerektiğini savunuyor. Ancak aynı zorlamayı Netflix veya Spotify gibi dev şirketlere uygulayamıyor. Hey Mail ise bağımsız bir şirket olarak istediği platformdan ücret tahsil edebileceğini savunuyor ve Apple’ın şantajına boyun eğmiyor.

Bu nedenle Apple kısa süre önce uygulamanın güncellemeler yayınlamasını engellemeye başladı. Kısaca, uygulamanın iOS üzerinde sağlıklı çalışmasına engel olmaya başladı. Böylece uygulamanın ödeme sistemini Apple üzerine taşımasını ve her abonelikden %30 komisyon almayı umuyordu. Ancak bu “şantaj” ve fidyeci yaklaşıma boyun eğmeyen Hey Mail konuyu dünya gündemine taşıyınca, Apple “silah zoruyla fidye isterken suç üstü yakalanmış gangster” gibi bir duruma düştü.

Apple’a karşı yükselen tepkilerden sonra ise şirket şimdi Hey Mail’in güncellemelerine onay verdiğini ve uygulamanın normal çalıştığını duyurdu.

Ancak bu iş burada bitmeyecek gibi duruyor. Dev şirketlerin, küçük geliştiricileri bu şekilde zorlamasına karşı ağır yasal yaptırımların gelebileceği konuşuluyor ki, Avrupa Komisyonu konu hakkında harekete geçmiş gibi görünüyor.