e-Devlet’ten yeni hizmet: ‘Borcu yoktur’

Yayın tarihi: 8 Aralık 2021 Çarşamba 3:13 pm - Güncelleme: 8 Aralık 2021 Çarşamba 3:14 pm

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Borcu yoktur” yazısının e-Devlet’ten doğrudan alınabildiğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu ve e-Devlet’ten daha önce kimlik doğrulamayla alınabilen “Borcu yoktur” yazısı e-Devlet’ten verilmeye başlandı. Açıklama Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’tan geldi.

e-Devlet Kapısı’nda hizmetlerin her gün arttığını Koç, şöyle devam etti: “Gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı entegrasyonu tamamlanan ‘Borç Durum Yazısı Talep Girişi’ hizmetleri e-Devlet Kapısı’ndan doğrudan verilmeye başlandı. Bu hizmetlerle kullanıcı, kendi adına veya imza yetkisi olan tüzel kişilere ilişkin GİB vergi dairelerinde kayıtlı vergi borcunun bulunup bulunmadığında dair talepte bulunabilecek ve talep üzerine yapılan inceleme sonucu, kullanıcının vergi borcunun bulunup bulunmadığına ilişkin bilgi yine aynı hizmet üzerinden alınabilecek.”

‘BORCU YOKTUR’ BELGESİ NE İŞE YARAR?

Koç, genellikle belgeye talep nedeninin kamu ihale mevzuatı/ihaleye girmek ya da 6183/22-A/Kamu kurum ve kuruluşlarından ödeme alabilmek için olsa da diğer sebeplerden dolayı da bu belgeye ihtiyaç duyulabildiğini anlattı.

e-Devlet Kapısı üzerinden daha önce “kimlik doğrulama” olarak sunulan “Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi” hizmetinin Ocak-Aralık 2020 döneminde 5 milyon 21 bin 848, Ocak-Ekim 2021 döneminde ise 4 milyon 271 bin 396 kez kullanıldığını ifade eden Koç, “Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere iki hizmetin entegrasyonuyla e-Devlet kapısında başlatılan işlem, aynı platformda hızla sonuçlanabilecek” diye konuştu.

e-Devlet’e giriş yapılamıyor