Devlet hizmetlerinin elektronik ortamda sağlanmasını amaçlayan e-Devlet, 16 yıl önce bugün hizmete açıldı.
Aradan geçen süreçte birçok farklı hizmetin eklendiği uygulama, bugün itibarıyla 66,6 milyon aktif kullanıcıya erişmiş durumda. Güncel olarak 1079 kuruma ilişkin 8 bin 379 dijital hizmet sunulan e-Devlet'in yazılımı, yakında yabancı ülkelere ihraç edilecek.
e-Devlet'in 18. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, platformun yazılımını ihraç etmeyi planladıklarını aktardı. Uraloğlu şöyle konuştu:
Türkiye'nin en büyük markalarından biri haline gelen ve altyapısı Türksat tarafından kurulan bu sistem, artık dünyanın gıptayla baktığı bir yapıya kavuştu. Bu kapsamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin e-devlet altyapısını kurduğumuz gibi dost ve kardeş ülkelerin de dijital devlet altyapısını Türksat eliyle kurmayı amaçlıyoruz. e-Devlet'i öncelikle gönül coğrafyamızdaki ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz. Hatta inanıyorum ki yakın zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Türkiye'nin dijital hizmet ihracatını da önemli oranda artıracağız.
VERİ GÜVENLİĞİ TARTIŞMA KONUSU OLMAYA DEVAM EDİYOR
Öte yandan e-Devlet'in sağladığı kolaylıkların yanı sıra önemli dezavantajları da bulunmakta. Resmi işlemlerin halledilmesi için milyonlarca vatandaşın verileriyle entegre edilen platform, siber korsanların da saldırısına açık hale geliyor.
Geçtiğimiz günlerde milyonlarca vatandaşa ilişkin birçok bilginin sızdırıldığı iddia edilmiş ancak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, söz konusu sızıntıların e-Devlet'ten kaynaklanmadığını açıklamıştı.