Dyson V11 Absolute : Kablosuz ve çok güçlü

Yayın tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 11:15 am - Güncelleme: 11 Ekim 2019 Cuma 11:15 am

Günümüzde en önemli trendlerden biri kuşkusuz kablosuz süpürgeler. Bu akımın öncülerinden biri olan Dyson, yeni modeli olan Dyson V11 Absolute modeli ile tüm dengeleri yine değiştirmeye kararlı.

Dyson Akülü süpürgelerin yapıları birbirlerine çok benzerler. Tüm ürünler modüler bir sisteme sahip ve tek bir boruya birçok başlık takılabiliyor.

Kullanıcılar bu başlıkları boruyu söküp direkt olarak ürüne takabiliyorlar. Bu sayede ürün daha kompakt ve zaman zaman daha da kullanışlı hale gelebiliyor. Örneğin arabanızın koltuğunuzu bu sayede temizlemeniz mümkün. Aynı zamanda elektrik prizinin olmadığı çatı altları veya bodrumlarda istediğiniz temizliği yapmanız mümkün.

Tabi burada beraberinde gelen her ortama göre farklı başlıklar da büyük bir önem taşıyor. Ama en önemlisi ise, döner mekanizma ile saniyede 60 döngü hızına ulaşan yüksek torklu temizleme başlığının olması. Bu mekanizma sayesinde kir ve tozlar çok daha verimli bir şekilde toplanabiliyor. Sert naylon fırçalar, dipteki kirleri çekmek için halının derinlerine iniyorlar. Yumuşak, anti-statik, karbon fiber lifler ise sert zeminlerdeki ve çatlaklardaki tozları yakalıyorlar.

Dyson V10 vs Dyson V11

Yıllara baktığımızda V6, V7 ve V8 ürünlerinde neredeyse aynı tasarım kullanıldı. Ürünlerin farklarını genelde renklerinden anlayabiliyordunuz.  Dyson Cyclone V10’un gelmesi ile birlikte tasarım tam anlamıyla değişti. Motor ve toz haznesi dikeyken yatay tasarımına geçildi. Ürünün uzunluğu önceki modellere göre artı. Bu da toz haznesinin %40 büyümesine yani 0.8 Litre’ye kadar genişlemesine yol açtı. Aynı zamanda da motorun eksenindeki 14 Cyclone’un verimliliği 72 km/saat emiş gücünden 190 km/saate kadar çıktı.

Caviar’dan 175 bin TL’lik iPhone 11 Pro!

Cyclone demişken bunu şöyle düşünmek gerek. Süpürgenin içinde 14 adet kasırga oluşuyor ve bunlar yaklaşık 190 km/saat hızla yerdeki kir ve tozları yukarıya, yani toz haznesine fırlatıyorlar. Toz hanesindeki atılan tozlar, oluşan bu güç ile anında tabana yapışıyor. Bu sayede emilen kir ve tozlar, artık tüm süpürgelerde standart hale gelen yıkanabilir HEPA filtre ile %99.97’lük bir oran ile haznede kalıyor. Dolaysıyla süpürgeden atılan soğuk hava esasında filtrelenmiş oluyor.

Dyson V11’i farklı kılan diğer bir özellik, ortama göre gücünü ayarlayabilmesi. Üzerinde bulunan üç adet mikroişlemci saniyede 8000 kere motor, pil ve süpürge başlıklarını kontrol ediliyor. Yüksek torklu temizleme başlığı üzerindeki Dynamic Load Sensor (DLS) sistemi sayesinde de V11’in emiş gücünü otomatik olarak ortama adapte oluyor.

Bu teknoloji sayede enerji tasarrufu sağlanıyor ve kullanıcılara daha uzun bir kullanım sunuluyor. Örneğin halı, yolluk, kilim ve hasırlı yüzeylerde motor hızını otomatik olarak artıyor,  Parke ve Laminat gibi sert zeminlerde ise daha düşük bir güç ile çalışması sağlanıyor.

Man in Black filminden çıkmış sanki

Yaptığımız denemelerde Dyson V11’i yaklaşık 80 dakika kesintisiz çalıştırabildik. Tabi bu eko mod için geçerli. En güçlü modunda ise 10 dakikada pil bitiyor. Yani bir evde çok fazla halı varsa ürünü 10-15 dakika sonra şarj etmeniz şart. Sert zemin olan evlerde ise pili bitirmeden çok rahat bir şekilde temizlik yapabiliyorsunuz.

0.3 Mikron büyüklüğündeki tozları emebilen V11, rahatsız etmeyen bir çalışma gürültüsüne sahip. Yani bu ürün ne sessiz ne de çok sesli. Bizim beğendiğimiz bir özellik ise,  ürün çalışlırken ve kapanırken oluşturduğu o müthiş bilim kurgu filmlerden bildiğimiz sesleri vermesi. Zaten ürün görüntü olarak Man in Black filminden çıkmış bir uzaylı tabancasına benziyor. Ürünün tasarımı o ses ile birleşince kendimizi filme kaptırmamak için zor tuttuğumuzu söylemeliyiz.

Dyson V11,  tabanca kabzesi gibi bir tutma kabzesine sahip. İşaret parmağınıza denk gelen düğmeye sürekli basılı tutarak ürünü çalıştırıyorsunuz. Bu işleme gerçekten alışmak zor. Düğmeye basmadığınızda ürün hemen kapanıyor.

Önceki modellere göre arttırılmış olan 0.8 ltr’lik toz haznesi hemen doluyor. Dyson, temiz olarak düşündüğünüz birçok yerden inanılmaz toz toplamasını biliyor. Buna karşın 3.05 kg ağırlığı ile benzer ürünlerle kıyaslandığında oldukça ağır kaldığını söylemeden edemeyeceğiz. Bizim görüşümüze göre özellikle orta yaş üstündekiler bu ürünü kullanmakta zorlanabilirler.

Fakat yukarıda da dediğimiz gibi V11 temizleme performansı bakımından tek kelime ile rakipsiz. Modüler yapısı sayesinde her ortama uygun olması ve duvar asma aparatı ile yerden de tasarruf edebilmesi ürünü çok cazip hale getiriyor.

Neticede Dyson, yukarıda saydığımız tüm bu avantajları ürünün fiyatına yansıtmış durumda. Karşılığını fazlasıyla veren V11’e sahip olmak için, ne yazık ki kesenin ağzını açmak gerekiyor.

AMD Radeon RX 5500 tanıtıldı!