Dünyanın interneti gitti, sistem çöktü! Kriz uzarsa Türkiye’yi ne bekliyor?

Yayın tarihi: 19 Temmuz 2024 Cuma 11:51 am - Güncelleme: 19 Temmuz 2024 Cuma 12:15 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, ABD merkezli Microsoft şirketinde yaşanan ve tüm dünyada birçok sektörü olumsuz etkileyen yazılım krizinin ayrıntılarını tele1.com.tr’ye anlattı. Say, henüz siber saldırı ile ilgili net bir bulgu olmadığını ancak bu şüphelerin devam ettiğini söyledi. Say, krizin uzaması durumunda Türkiye’de yaşanabilecek sorunları da aktardı.

Yazılım sistemlerinde yaşanan ve dünya çapında internet erişim sorunlarına yol açan kriz, bir anda gündeme oturdu.  ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza, havayolu, bankacılık, sağlık ve medya gibi birçok sektörü olumsuz etkiledi.

Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, küresel çapta etkilere neden olan yazılım krizinin ayrıntılarını tele1.com.tr’den Egehan Erkün’e anlattı. Yaşanan aksama ile henüz net bir açıklama veya bulgu olmadığını söyleyen Say, Microsoft’un yaptığı bir güncellemenin siber saldırıya sebep olabileceğini söyledi.

“GÜNCELLEME İLE GELMİŞ OLABİLİR”

Yaşanan aksamalara, bir güncellemenin sebep olabileceğini belirten Say, “Bir siber saldırıya dair henüz bir kanıt yok. Fakat böyle olaylarda siber saldırının olduğunu sıklıkla görüyoruz. Bu tamamen bizim üçüncü parti ‘update’ dediğimiz, güncelleme ile gelmiş, henüz netleşmemiş olmakla beraber Microsoft 365 sistemlerinde yapılmış olan yamalarla ilgili olarak bir problem olduğu söyleniyor. Diğer taraftan da bir güvenlik şirketinin Microsoft ile ilgili yapmış olduğu ‘update’lerde bir problemden dolayı bu kesintilerin ortaya çıktığını ortaya koyuyor.” bilgisini paylaştı.

“SİBER SALDIRI ŞÜPHESİ HER ZAMAN VARDIR”

Konuyla ilgili henüz net bir bulgu olmadığını söyleyen Say, “Yani daha öncesinde de birçok güvenlik olayında da bu ‘update’lere yapılan sızmaların sistemlerin çökmesine neden olduğunu veya virüslerin bulaşmasına neden olduğunu yaşadık. Siber saldırı şüphesi her zaman vardır. Ama henüz elimizde net bir kanıt yok.” dedi.

“EĞER UZARSA DÜNYAYA CİDDİ ANLAMDA ZARAR VERECEĞİ AÇIK”

Sorunun hızlı bir şekilde çözülememiş olmasının siber saldırı şüphelerini artırdığını belirten Say, “Microsoft’un dünyada çalışmadığı herhalde bir dijital sistem yok. Bu yüzden bu olayın çok katastrofik bir olay olduğu açık. Microsoft bununla ilgili tabii ki çok ciddi önlemler alan bir şirket. Şu ana kadar bu problemin çok hızlı bir şekilde çözülmesi gerekirdi. Bu bile açıkçası benim açımdan, virüs tarafından bir saldırı olduğu endişelerimi artırıyor. Fakat eğer uzarsa tabii ki dünyaya ciddi anlamda zarar vereceği açık” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE NASIL YANSIR?

Say, söz konusu aksamanın devam etmesi durumunda, krizden Türkiye’nin de ciddi bir şekilde etkileneceğini belirterek, şunları söyledi:

“Ülkemizde dünyada olduğu gibi çok uzun yıllardır Microsft yaygın bir şekilde kullanılıyor. İşlerdeki kesintiler, bankalardaki kesintiler, hava yollarındaki kesintiler… Her yere yansıyabilecek bir problemden bahsediyoruz şu anda. Sorun devam ederse çok büyük bir kriz kapıda diyebiliriz. Ama uzayacağını düşünmüyorum açıkçası.”

MICROSOFT’TAN AÇIKLAMA

Öte yandan ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, ‘Microsoft 365’ uygulama ve hizmetlerine erişimde aksaklık yaşandığını fakat sorunu hafifletici önlemler alınmaya devam edildiğini açıkladı. Dünya çapında yaşanan soruna ‘Azure bulut’ sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinin sebep olduğu bildirildi.

Siber saldırı mı başladı? Uçuşlar durdu banka ve hastane sistemi çöktü!

Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, ABD merkezli Microsoft şirketinde yaşanan ve tüm dünyada birçok sektörü olumsuz etkileyen internet krizinin ayrıntılarını tele1.com.tr'ye anlattı. Say, henüz siber saldırı ile ilgili net bir bulgu olmadığını ancak bu şüphelerin devam ettiğini söyledi. Say, krizin uzaması durumunda Türkiye'de yaşanabilecek sorunları da aktardı.

Kaynak: HABER MERKEZİ