Dünyanın ilk açık LGBT+ devlet başkanı San Marino’dan

Yayın tarihi: 2 Nisan 2022 Cumartesi 4:27 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2022 Cumartesi 4:27 pm

Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan San Marino’da ilk defa LGBT+ kimliğini kabul eden bir politikacı devlet başkanı olarak seçildi.

Avrupa’nın en küçük iki ülkesinden biri olan San Marino’da devlet başkanlığı seçimini kazanan Paolo Rondelli (58), sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Tahminen LGBT+ toplumuna ait ilk devlet başkanı olduğunu” ifade etti.

Euronews’in haberine göre; San Marino‘nun yer aldığı İtalya’nın kuzeydoğusundaki Emilia-Romagna bölgesinin LGBT birliği başkanı Marco Tonti, Rondelli’nin ülkenin devlet başkanı seçilmesini “tarihi bir olay” olarak tanımladı ve daha önce LGBT topluluğu içinden bakan ya da başbakan çıktığını ama devlet başkanın olarak dünyada bir ilk olduğunu ileri sürdü.

LGBT+ TOPLUMUNDAN İKİ BAŞBAKAN

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bette ve Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic Avrupa’da LGBT topluluğuna ait görevdeki iki örnek.

Devlet başkanlığı törenine katılan birçok İtalyan siyasetçi de Rondelli’den övgüyle bahsetti. İtalyan senatör ve LGBT aktivisti Monica Cirinna, Rondelli’nin kadın ve LGBT+ haklarını korumak için mücadele ettiğini belirterek “Bu beni mutluluk ve gururla dolduran tarihi bir gün” diye konuştu.

İtalya’nın kuzeybatısındaki Emilia Romagna bölgesi sınırları içindeki mikro devlet San Marino Cumhuriyeti’nin yüzölçümü yaklaşık 61 kilometre kare, nüfusu ise yaklaşık 34 bin kişi.

Hiç Türk’ün olmadığı üç ülke… Hangi ülkede kaç Türk vatandaşı yaşıyor?