Dünyanın genetik tasarımlı ilk bebekleri doğdu… Soruşturma başlatıldı

Yayın tarihi: 22 Ocak 2019 Salı 9:35 am - Güncelleme: 22 Ocak 2019 Salı 9:37 am

Dünyanın genetik tasarımlı ilk bebekleri Çin’e doğdu. Shenzenli araştırmacının kasım ayında tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen ikiz kız bebeklerin DNA’larında HIV virüsüne karşı bağışıklık sağlayan bir değişiklik yaptığına yönelik iddiaları doğrulandı.

Çin’in Shenzen kentinde kasım ayında dünyanın genetiği değiştirilmiş ilk bebekleri doğdu. Araştırmacı He Jiankui’nin kasım ayında tüp bebek tedavisi yöntemi ile doğan ikiz kız bebeklerin genlerinde değişiklik yaptığını ileri sürmüştü. He, bebeklerde HIV virüsünün hücreye girmesine izin veren bir proteini oluşturan CCR5 genini devre bıraktığını belirtmişti.

Xinhua’nın aktardığına göre, doğumdan sonra yapılan soruşturmanın ardından He’nin açıklaması resmen doğrulandı.

Çalışma üzerinde yapılan soruşturmada bebeklerin genetiğinin gerçekten değiştirildiği, ancak He’nin yasalara aykırı hareket ettiği öğrenildi.

Soruşturmacılardan gelen açıklamada “Bilim insanı yabancı personelin de aralarında bulunduğu bir ekip kurdu ve yasalara aykırı olarak insan geni üzerinde değişiklik yapmak için güvenli olmayan bir teknoloji kullandı” ifadeleri kullanıldı.

8 ÇİFT ÜZERİNDE DENEY YAPILDI

Diğer yandan açıklamaya göre, He iki yıl boyunca araştırmalarında etik incelemeler sırasındaki sonuçlarda sahtecilik yaparak, deneyini 8 çift üzerinde gerçekleştirdi.

Deneyleri sonucunda iki hamilelik yaşandı. Annelerden biri ‘Luna’ ve ‘Nana’ isimli ikizleri doğurdu, diğer anne ise hâlâ hamile ve gözetim altında.

Soruşturmacılar He ve ekibinin yasa gereği cezalandırılacağını, ikizlerin de tıbbi gözlem altında tutulacağını söyledi.

YÜZDEN FAZLA BİLİM İNSANI TEPKİ GÖSTERDİ

Çin’de yüzden fazla bilim insanı tüp bebek ikizlerinin genetiği ile oynanmasını “ahlaksız ve çılgınca” bulduklarını söyleyen bir mektup yayınladı.

Çin’de The Paper isimli internet sitesinde yayınlanan mektupta, “Biomedical etik inceleme bu araştırma için sadece isim olarak var. Direk insan üzerinde bu deneyi yapmak ancak çılgınlık olarak nitelendirilebilir” ifadeleri yer aldı.

Fudan Universitesi’nden Profesör Yang Zhengang, insan genleri ile oynamanın “çok tehlikeli” olduğunu düşündüğü için mektubu imzaladığını dile getirdi.

GENLERLE OYNAYAN BİLİM İNSANI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Tepkiler, Çinli araştırmacı He Jiankui’nın, tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen iki ikiz kız bebeğin DNA’larını CRISPR-Cas9 yöntemi kullanarak değiştirdiğini duyurması sonrası geldi. Doktor He Jiankuiken, kendisini bu müdahaleyi AIDS ile mücadele etmek için yaptığını söyleyerek savundu.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu konuyla ilgili son derece kaygılı olduğunu açıklayarak Guangdong eyaleti hükümetine bu olayı “hemen soruşturma ve netliğe kavuşturma” emri verdiklerini duyurdu.

He Jiankui’nin genleri yeni düzenlemek için kullandığı CRISPR-Cas9 teknolojisi DNA’ları kopyalayıp yapıştırmaya imkan sağlıyor. Bu yöntemle bazı hastalıklara çare bulunabileceği düşünülse de işlemin güvenliği ve etik boyutu tartışılıyor.