Dünyanın en iyi dana yemeği seçilen Çökertme kebabı nasıl yapılır?

Yayın tarihi: 19 Aralık 2023 Salı 12:59 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2023 Salı 12:59 pm

Dünya gastronomisinde önemli bir site olan Taste Atlas tarafından dünyanın en iyi dana yemekleri listesi sıralandı. Listenin birinci sırasında çökertme kebabı yer aldı. Peki, Çökertme kebabı nasıl yapılır? Çökertme kebabı hangi yörenin yemeği? Çökertme kebabı için gereken malzemeler neler?

Dünyanın en iyi dana yemeği seçilen Çökertme kebabının nasıl yapıldığı merak konusu oldu. İşte Çökertme kebabı tarifi…

Türk yemeği dünyanın dilinde! İşte 2023’ün en iyi dana yemekleri

MALZEMELER

Marinasyon İçin:

  • 500 gram dana kuşbaşı et
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • Yarım limon suyu
  • Tuz, karabiber, pul biber

Garnitür İçin:

  • 4 adet lavaş veya yufka
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı tereyağında kavrulmuş kuşbaşı ekmek içi (tuzlu veya tane karabiberli)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

YAPILIŞI

Marinasyon Hazırlığı: Dana kuşbaşı eti, yoğurt, sıvı yağ, biber salçası, domates salçası, sarımsak, limon suyu, tuz, karabiber ve pul biberi derin bir kaba alın. İyice karıştırın ve etin bu harcın içinde en az 3 saat dinlenmesini sağlayın.

Etin Pişirilmesi: Marine olan eti, yağlı bir tavada suyunu salıp çekene kadar pişirin. Ardından tencereyi kısık ateşe alarak suyunu çekip karamelize olana kadar kavurun.

Garnitür Hazırlığı: Lavaş veya yufkaları dörde bölün. Her bir parçayı tereyağında kızartın. Yoğurdu tuz ile çırpın. Kavrulmuş ekmek içini tereyağında çevirin.

Servis: Servis tabağına önce kızarmış lavaş veya yufkaları yerleştirin. Üzerine yoğurt gezdirin, ardından kavrulmuş ekmek içini serpiştirin. Son olarak karamelize edilmiş eti yerleştirin. Üzerine tereyağında kızartılmış kuşbaşı ekmek içini serpiştirin.

ÇÖKERTME KEBABI HANGİ YÖRENİN YEMEĞİ?

Çökertme kebabı, Kızarmış kibrit inceliğinde patateslerin üzerine bonfile et yerleştirilir. Yoğurt ve domates sosu ile birlikte servis edilir. Özellikle Bodrum civarında bulunur.

 

Kaynak: TELE1