Dünyanın en büyük uçağı olan Roc beşinci uçuşunu gerçekleştirdi

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 12:00 pm - Güncelleme: 8 Mayıs 2022 Pazar 4:51 pm

Havacılık şirketi Stratolaunch tarafından geliştirilen ve dünyanın en büyük uçağı olarak dikkat çeken Roc, bir kez daha havalandı. Roc beş saat havada kalarak bu testi de başarıyla tamamladı.

Roc, bu hafta beşinci test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Stratolaunch devasa uçak projesini hayata geçirmeye bir adım daha yaklaştı. Mojave Çölü üzerinde uçan Roc, toplam 4 saat 58 dakikada havada kaldı ve uçuşunu 22500 feet’te gerçekleştirdi. Yaklaşık beş saatlik bu uçuş, üç yıl önce testlerine başlanan bu devasa uçağın beşinci test uçuşu oldu.

Roc

 

Dünyanın en büyük uçağını geliştiren ekip, bu son test sırasında uçağın orta kanadına yeni bir sütun ekledi. Bu yeni sütun hipersonik araçları gökyüzüne taşımak için kullanılacak (hipersonik araçlar, Mach 5’ten hızlı gitme kapasitesine sahip uçakları ve füzeleri kapsıyor.). Adını Orta Doğu mitolojisinde antik kuştan alan Roc, test aşamasında, şirketin hipersonik aracı Talon-A’yi taşıdı.

Stratolaunch, Microsoft’un kurucularından olan Paul Allen tarafından kurulmuş, ancak ne yazık ki Allen, Roc’un 2019’daki ilk uçuşunu göremeden hayatını kaybetmişti. Şirketin ilk baştaki amacı dünyanın en büyük uçağını kullanarak Pegasus XL roketleri uzaya göndermekti. Ancak zamanla bu planda değişikliğe gidildi. Şu anda şirketin temel hedefi devasa uçağını hipersonik araçları taşımak için kullanmak. Söz konusu bu hipersonik araçlar da şirket tarafından geliştiriliyor. Bu araçların ileride alçak Dünya yörüngesine malzeme ve belki de zamanla yolcu taşımak için kullanılması planlanıyor.

NASA, megaroket projesini ağustos ayına kadar erteledi