Dünyada ikinci dalga alarmı! Yasaklar peş peşe geliyor… ‘Felaket durumu’ ilan edildi

Yayın tarihi: 15 Ekim 2020 Perşembe 11:16 am - Güncelleme: 15 Ekim 2020 Perşembe 11:23 am

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 38 milyon 600 bine, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyon 94 bine yükseldi. Vaka sayılarının yükselmesiyle birçok ülkede yeniden sıkı tedbirler hayata geçirilmeye başlandı.

Vaka sayısı ABD’de 8 milyon 97 bine, Hindistan’da 7 milyon 244 bine, Brezilya’da 5 milyon 114 bine ve Rusya’da 1 milyon 340 bine çıktı.

Koronavirüs salgınında dünya genelinde artış sürerken, ikinci dalgayı yaşayan ülkelerde peş peşe kısıtlama yönünde açıklamalar geldi.

Koronavirüs kaynaklı toplam can kaybı 9 bini aştı

İSPANYA’DA TEDBİRLER

Oxfam İntermon adlı uluslararası yardım kuruluşu, salgın öncesinde İspanya’da 10,9 milyon olan yoksulluk sınırının altında yaşayanlarının sayısının, önlem alınmazsa salgından dolayı 1,1 milyon artabileceği uyarısında bulundu.

İspanya’nın doğusundaki Katalonya’da yerel yönetim, yeni vakalardaki yüksek artışı durdurmak için bar ve restoranların 15 gün süreyle sadece paket hizmeti vermesini de içeren bazı yeni tedbirler aldı.

Dünya tedbir arttırıyor, Fahrettin Koca: Salgının hızını kestik

PORTEKİZ’DE ‘FELAKET’ DURUMU İLAN EDİLDİ

Portekiz’de salgının başından bu yana günlük vakalarda en yüksek artışın tespit edildiği görülürken, sol azınlık hükümeti de Bakanlar Kurulu toplantısında salgınla mücadelede yeni kararlar aldı. Portekiz’de perşembe günü gece yarısından itibaren “felaket durumu” ilan eden hükümet, kamuya açık ve kapalı tüm alanlarda 5’ten fazla kişinin toplanmasının yasaklanması, düğün veya vaftiz gibi törenlerde katılımın en fazla 50 kişiyle sınırlanması, akademik alanda veya belediyelerde yapılan etkinliklerin yasaklanması tedbirlerini getirdi.

294 emekçi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti

İTALYA’DA EN YÜKSEK GÜNLÜK VAKA SAYISI

İtalya’da son 24 saatte 7 bin 332 kişide virüs tespit edilmesiyle, salgının başladığı şubat ayından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.

Sağlık Bakanı Roberto Speranza yaptığı açıklamada, yeni kısıtlamalar ile ev partilerine katılanların sayısının kısıtlanacağını veya ev partilerinin tamamen yasaklanacağını aktardı. Speranza, insanların kalabalık bir şekilde bir araya gelmesini engellemek için gerekirse barların, gece kulüplerinin ve mağazaların kapatılacağını ifade etti. Bakan Speranza, özel partilere yönelik tedbirin virüsün aile çevrelerinde yayılmasını önlemeyi amaçladığını belirtti.

FRANSA’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

İkinci dalganın yaşandığı Fransa’da, koronavirüs salgınının hızını yavaşlatmak için Paris’in de aralarında olduğu dokuz büyük şehirde sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçiliyor.

Macron, Cumartesi gününden geçerli olarak, 4 hafta boyunca saat 21.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı getirildiğini duyurdu.

9 saatlik sokağa çıkma yasağı, Paris, Marsilya, Lyon, Lille, Saint-Etienne, Rouen, Toulouse, Grenoble ve Montpellier’de uygulanacak.

22 milyon insanın hayatını etkileyecek olan yasak, altı haftaya kadar uzatılabilecek.

Yasağa uymayanlara 135 euro para cezası kesilecek.

Yine açıklanan sınırlamalar arasında, bir evde 6 kişiden fazla toplanmaması da yer alıyor.

Okullar ise açık kalacak, bölgeler arasında seyahat edilebilecek.

HOLLANDA’DA TÜM BAR, RESTORAN VE KAFELER KAPATILDI

Koronavirüs vaka sayılarındaki çarpıcı artış üzerine Hollanda’da tüm bar, restoran ve kafeler kapatıldı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte Salı günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çok üzgünüz ancak tek yol bu. Daha sert olmalıyız” dedi. Rutte, çarşamba gecesinden itibaren ülkedeki tüm bar, kafe ve restoranların kapatılacağını, sadece paket servislere izin verileceğini duyurdu. Ayrıca kapalı alanlarda da 13 yaşından büyük herkese maske takma zorunluluğu getirildi.

Saat 20.00 ile 07.00 arasında da alkol ve esrarın satışı ve kamusal alanda tüketimi yasaklandı. 18 yaşından büyükler için takım sporlarının yapılması yasak kapsamına alındı. Ayrıca Hollanda’da eve gün içerisinde üçten fazla ziyaretçi kabul etmek de yasaklandı.

Tüm bu kısıtlamalar çarşamba saat 22.00’de yürürlüğe girecek ve iki hafta boyunca yürürlükte kalacak. Hükümet bu süre içinde yasakların ne ölçüde etkili olduğunu inceleyecek.

İRAN’DA GİRŞ 5 KENTE GİRŞ-ÇIKIŞ YASAĞI

İran’da yarından cumartesiye kadar Tahran, Kerec, İsfahan, Meşhed ve Urumiye kentlerinde giriş-çıkışlar yasaklandı.

DÜNYA ALARMDA

Salgın hastalık nedeniyle acil durum ilan edilen Slovakya’da virüsün yayılma hızını azaltmak için yarından itibaren açık alanlarda da maske kullanımının zorunlu olacağı duyuruldu.

Çekya‘da salgınla mücadele kapsamında kısmi karantina uygulaması yürürlüğe girdi. Çekya üç hafta sürecek bir sınırlama sürecine başladı. Buna göre, süre boyunca okullar, barlar ve kulüpler kapalı olacak.

Bosna Hersek‘in Saraybosna Kantonu’nda artan vakalar nedeniyle yarından itibaren açık alanlarda da maske takma zorunluluğu getirildi.

Hırvatistan‘da, kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirilirken bu kurala en fazla 50 kişinin katılabildiği kültürel ve sosyal etkinliklerin de dahil olduğu bildirildi.

Sırbistan‘da okulların yeniden eğitime başladığı eylül ayı başından itibaren 108 öğrenci ve 36 öğretmende virüs tespit edildiği kaydedildi.

Bulgaristan Sağlık Bakanı Kostadin Angelov, hükümetin bugünkü oturumunda Covid-19’a karşı tedavide etkin sonuç veren Remdesivir ilacından 2 bin 500 doz alım için bütçeden bir milyon avro ayrıldığını bildirdi.

Kazakistan‘ın başkenti Nur Sultan’da vaka sayısının artması üzerine bugünden itibaren ek kısıtlamaların uygulanması kararlaştırıldı. Karara göre, yerel yürütme organları ve yarı kamu sektörü çalışanlarının en az yüzde 60’ı uzaktan çalışmaya geçti, kafe, restoran ve diğer yemek servisi yapan tesislerin çalışma saati sabah saat 09.00’dan akşam 22.00’ye kadar kısaltıldı.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, gelişmekte olan ülkelerde Kovid-19 aşılarının, testlerinin ve tedavilerinin satın alınması ile dağıtımını finanse etmek amacıyla 12 milyar dolarlık kaynağı onayladı.

TÜRKİYE ŞU ANDA EK TEDBİR ALMAYI DÜŞÜNMÜYOR

14 Ekim çarşamba günü Türkiye’de son 24 saatte 115 bin 328 Kovid-19 testi yapıldı, bin 671 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 57 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, bin 418 ağır hasta tespit edildi.

Covid-19’dan hayatını kaybeden toplam yurttaş sayısı ise 9 bini aştı.

Artan vaka sayılarına rağmen şu an herhangi bir ek tedbir almayı düşünmediklerini belirten Sağlık Bakanı Koca, İstanbul’da vaka sayısının son 1 ayda yüzde 50 arttığını belirtti. İzmir’de son 1 ay içinde yüzde 50, Kocaeli’de yüzde 30, Denizli’de yüzde 35, Kahramanmaraş’ta yüzde 40 artış olduğu kaydedildi.

İstanbul’da vaka sayısı yüzde 50’yi aştı! 40 bin sağlık çalışanının testi pozitif çıktı

RONALDO KAMPI TERK ETTİ

Covid-19 testi pozitif çıkan yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Portekiz Milli Takımı’nın Lizbon’daki kampını terk ederek, ambulans uçakla İtalya’nın Torino kentine gittiği bildirildi.

Fransa’nın ASVEL Basketbol Takımı’nın THY Avrupa Ligi 4. haftasında Sırbistan ekibi Kızılyıldız mts’yi ağırlayacağı maçın, kulüpte görülen Kovid-19 vakaları nedeniyle oynanmayacağı açıklandı.

Rusya’nın Zenit Basketbol Takımı, kulüpteki Kovid-19 vakaları nedeniyle THY Avrupa Ligi’nde iptal edilen iki maçta hükmen mağlup sayıldı.