Dünya’da en kötü hava kirliliğine sahip 30 şehirden 21’i Hindistan’da

Yayın tarihi: 25 Şubat 2020 Salı 12:47 pm - Güncelleme: 25 Şubat 2020 Salı 12:47 pm

Yeni bir rapora göre, Hindistan bir kez daha dünyadaki en kötü hava kalitesine sahip şehirlerin önüne geçerken, Çin şehirleri bir önceki yıla göre iyileşme göstermeye devam etti.

IQAir AirVisual’ın 2019 Dünya Hava Kalitesi Raporunda yer alan verilere göre, ilk on içinde altı olmak üzere, dünyanın en kötü hava kirliliğine sahip 30 şehrinden yirmi biri Hindistan’da.

Kuzey Uttar Pradesh eyaletinde başkent New Delhi’nin bir uydu kenti olan Ghaziabad, 2019 yılında ortalama 110,2 hava kalitesi endeksi ile dünyanın en kirli şehri olarak derecelendirildi.

Yeni Delhi’nin bazı bölgelerinde hava kalitesi endeksi seviyesinin 800’ü aşmasından sonra acil durum ilan edildi.Küresel hava kalitesi bilgisi ve teknoloji şirketi IQAir’den araştırmacılar, metreküp başına PM 2.5 olarak bilinen ince partikül madde seviyelerini ölçen yer izleme istasyonlarından gelen rapor için verileri topladı.

AKCİĞER VE KALP RAHATSIZLIKLARINA NEDEN OLABİLİR

Çapı 2.5 mikrometreden daha küçük olan mikroskobik parçacıkların, akciğerlere ve kardiyovasküler sisteme derinlemesine girecek kadar küçük oldukları için özellikle zararlı olduğu düşünülmektedir.PM 2.5, sülfat, nitratlar ve siyah karbon gibi kirleticileri içerir. Bu tür partiküllere maruz kalma, akciğer ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilir ve bilişsel ve bağışıklık fonksiyonlarını bozabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hava kirliliği, esas olarak kardiyovasküler hastalıklar, kanserler ve solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan mortalitenin artması nedeniyle, yaklaşık yılda 7 milyon erken ölüme neden olmaktadır.

Hava kirliliğini izleyen kentsel alanlarda yaşayan % 80’den fazlasının, düşük ve orta gelirli ülkelerin en fazla risk altında olduğu DSÖ yönerge sınırlarını aşan hava kalitesi seviyelerine maruz kaldığı tahmin edilmektedir.

AirVisual raporu, “Hava kirliliği küresel nüfusumuzun karşı karşıya olduğu en acil çevre sağlığı riskini oluşturuyor.” Dedi. Hindistan, Pakistan veya Bangladeş’teki en kirli 30 şehirden 27’si ile Güney Asya özellikle kaygı verici olmaya devam ediyor.

AirVisual verilerine göre Pakistan Gujranwala, Faisalabad ve Raiwind, en kirli on şehir ve Yeni Delhi, Lahore ve Dakka’nın büyük nüfus merkezleri arasında sırasıyla 5., 12. ve 21. sırada yer alıyor.

% 20-30 ORANINDA AZALTMAYI AMAÇLIYORUZ

Raporda, bölgesel olarak, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu genel olarak en kötü şekilde etkileniyor. Bununla birlikte, Güney Asya bir önceki yıla göre iyileşmeler görmüştür. Hindistan’daki ulusal hava kirliliği 2018’den 2019’a kadar % 20 azaldı ve şehirlerin % 98’i çeşitli seviyelerde iyileşme yaşadı. Rapor, ekonomik yavaşlamaya, elverişli hava koşullarına ve azalmanın arkasındaki nedenler olarak havayı temizleme çabalarına işaret ediyor. Örneğin, en kirli şehir olan Ghaziabad, bu yıl ortalama 110,2 AQI’ya sahipti. Ancak 2018’de 135.2 ve 144.6 idi. 2017 yılında.

Raporda ayrıca Hindistan’ın PM standartlarını ve 102 şehirde daha büyük partikül, PM 10 hava kirliliğini 2024 yılına kadar 2017 seviyelerine göre % 20-30 oranında azaltmayı amaçlayan ilk Ulusal Temiz Hava Programı (NCAP) başlatıldı.