Dünyaca tanınan Rus şef Gergiev, Münih Filarmoni Orkestrası’ndan atıldı

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 1:05 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 2:01 pm

Rusya’nın Ukrayna operasyonunu kınamayan, Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci şefi Valery Gergiev görevinden alındı. Gergiev, Edinburgh Uluslararası Festivali’ndeki onursal başkanlığı görevinden de istifa etmek zorunda kaldı. Gergiev’in Rusya’yı kınaması için yapılan baskıyı TELE1 duyurmuştu.

Dünyanın sayılı orkestralarından biri olarak kabul edilen Münih Filarmoni Orkestrası’nın birinci şefi Valery Gergiev Rusya’nıın Ukrayna’ya başlattığı operasyonu kınamadığı için görevden alındı. 68 yaşındaki dünyaca ünlü şef Gergiev’e, Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter tarafından Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatını kınaması için 24 saat süre verilmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından dünyanın birçok ülkesinde bu ülkeye yönelik yaptırımlar açıklanıyor. Yaptırımlardan Rusya devletiyle bağlantılı şirket ve kişilerin yanı sıra sanat, spor ve iş hayatından pek çok kişi de etkileniyor. O isimlerden biri de Münih Filarmoni Orkestrası’nın Rus şefi Valery Gergiev oldu.

Savaş karşıtı olmadığı için La Scala, Rus şef Gergiev’i görevden alıyor

Ukrayna işgalinin ardından Münih Belediye Başkanı Diter Reiter, Gergiev’e 24 saat mühlet vererek “Rusya’nın Ukrayna saldırısını kınamasını” istemişti. Rusya-Ukrayna krizi patlak verdikten sonra Gergiev’in pek çok konseri vermesinin engellendiği iddia edilmişti.

Gergiev, Edinburgh Uluslararası Festivali’ndeki onursal başkanlığı görevinden de istifa etmek zorunda kaldı.

Öte yandan İtalyan basını da Gergiev’in Çaykovski’nin ‘Maça Kızı’ performansı sırasında yuhalandığını yazmıştı. Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala da Gergiev’i Rusya’nın işgalini kınayan bir bildiri yayınlama çağırdı ve aksi takdirde işbirliğinin sona ereceğini açıklamıştı.