Erdoğan’ın ‘En hazırlıklı ülkelerden birisiyiz’ dediği dakikalarda DSÖ: Türkiye’deki tırmanıştan endişeliyiz

Yayın tarihi: 8 Nisan 2020 Çarşamba 12:33 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2020 Çarşamba 8:35 pm

Dünya Sağlık Örgütü bugün düzenlediği sanal basın toplantısı ile Avrupa’daki koronavirüsü vakalarını değerlendirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, “Türkiye’de geçen hafta dramatik bir artış yaşandı ve vakaların çoğu İstanbul’da” dedi. Aynı dakikalarda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Türkiye koronavirüse en hazırlıklı yakalanan ülke” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’de yeni tip koronavirüsün hızla yayıldığı konusunda uyarıda bulundu. DSÖ Avrupa Direktörlüğü bugün video konferans yoluyla bir basın toplantısı düzenleyerek koronavirüs salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, “Virüsün yayılmasında geçen hafta ciddi bir artışın yaşandığı Türkiye için endişeliyiz. Vakaların yüzde 60’ı İstanbul’da kaydedildi” dedi.

Türkiye için kritik uyarı! ‘Yükseliş İtalya’dan daha sert, tsunami yaklaşıyor’

Dünyada salgından etkilenen 10 ülkenin yedisinin Avrupa’da olduğunu belirten Kluge, ABD’nin yanı sıra İspanya, İtalya, Almanya, Fransa ile birlikte Çin, İran, İngiltere, Türkiye ve İsveç’i salgının etkilediği ülkeler arasında saydı.

ERDOĞAN: TÜRKİYE EN HAZIRLIKLI ÜLKE

Sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü yurttaşlara, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan mektupla birlikte maske ve kolonya dağıtılıyor. Erdoğan’ın mektubunda, Türkiye’nin koronavirüse karşı en hazırlıklı ülkelerden biri olduğu yazıyor.

Erdoğan: Türkiye koronavirüse en hazırlıklı yakalanan ülke

AVRUPA’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Avrupa’da yeni vakaların sayısının arttığını kaydeden Kluge, bu sabah itibarıyla 687 bin 236 vaka tespit edildiğini, 52 bin 824 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bu veriler, 53 ülke ve 7 bölgeyi kapsıyor.

Ülkelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kluge, İtalya’da sıkı sokağa çıkma yasağının ardından vaka sayısının artmasına rağmen, virüsün yayılma oranın büyük ölçüde yavaşladığına dikkat çekti.

Almanya’da da alınan önlemler sayesinde 10 gün içinde vaka sayısının düşmeye başladığını belirten Kluge, Almanya’da ölüm oranının ve hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının diğer ülkelere göre daha düşük olduğunu kaydetti. Kluge’nin verdiği bilgilere göre, Almanya’da ölüm oranı yüzde 1,3 ve yaş ortalaması 49 olarak kaydedildi. Kluge, buna neden olarak hastalığa yakalanan nüfusu ve ülkede yaygın bir şekilde uygulanan testleri gösterdi.

Kluge, bütün ülkelere çağrıda bulunarak sağlık personelinin korunmasını, desteklenmesi ve güçlendirilmesini tavsiye etti.