Dünya Sağlık Örgütü’nden koronavirüs tedavisi için kritik uyarı

Yayın tarihi: 18 Mart 2020 Çarşamba 1:46 pm - Güncelleme: 18 Mart 2020 Çarşamba 1:46 pm

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesi olan kişilerin ibuprofen yerine parasetamol kullanmasını önerdi. Ibuprofen ile aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüpheleniliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) salı günü yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsün neden olduğu salgında görülenlere benzeyen semptomlara sahip olan kişilerin doktora danışmadan ibuprofen kullanmaması önerildi.

Koronavirüs Dünya Sağlık Örgütü’ne bulaştı

Örgütün sözcüsü Christian Lindmeier, “doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine parasetamolü tercih etmelerini önerdiklerini” belirtti. Lindmeier sağlık uzmanlarının hastaya ibuprofen vermesi halinde ise “Elbette bu onlara kalmış bir şey” ifadelerini kullandı. Tedavilerinde halihazırda bu tip ilaç kullanan hastaların ise “doktorlarına danışması gerektiği” vurgulandı.

DOZ UYARISI

Lindmeier parasetamol kullanımında ise kesinlikle önerilen doza uyulması gerektiğinin altını çizdi ve doz aşımının karaciğer için tehlikeli olduğu konusunda uyardı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ibuprofen gibi non-steroidal anti-inflamatuar, yani steroid dışı iltihabi reaksiyonu önleyici ilaçların Kovid-19 tedavisinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısı yapılmıştı. Ibuprofen dışında bu gruba giren ilaçlara bir diğer örnek ise aspirin.

Haftalık tıp dergisi The Lancet’de yer alan bir çalışma da, ibuprofen gibi ilaçların aynı zamanda yüksek tansiyon veya diyabeti olan Kovid-19 hastaları için ek bir risk oluşturabileceği hipotezine yer vermişti.