Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs efsanelerini çürüttü: İşte bilmeniz gerekenler…

Yayın tarihi: 25 Mart 2020 Çarşamba 1:19 pm - Güncelleme: 25 Mart 2020 Çarşamba 1:19 pm

BM bünyesindeki UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs ile ilgili ortaya atılan efsaneleri çürütecek açıklamalar yaptı.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs hakkında ortaya atılan efsaneleri çürütecek açıklamalar yaptı.

Bir hastada iki koronavirüs suşu bulundu: Mutasyona uğramış suş…

Çin’de ortaya çıktıktan sonra İtalya, İspanya ve İran başta olmak üzere birçok ülkede panik yaratan koronavirüsten ölüm ve vaka sayısı her geçen gün artıyor… Her ne kadar bugün Çin’den yeni vakalar konusunda umut verici gelişmeler yaşansa da sosyal medyada bilgi kirliliği ve koronavirüsü hakkındaki efsaneler her an yayılıyor.

Bu konuda Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Dünya Sağlık Örgütü’nden ve UNICEF’ten “koronavirüs efsaneleri”ne yanıt geldi. Dünyanın önde gelen saygın kurumları açıklama yaparak koronavirüs ile ilgili doğru bilinen yanlışları bir araya getirdi ve bunları irdeledi.

SARIMSAK KORONAVİRÜSÜ ENGELLER

Koronavirüs ile ilgili şehir efsanelerinin en bilineni, sarımsak tüketimi ile ilgili olanları… Her ne kadar doktorlar ve diyetisyenler tarafından sağlıklı olduğu sık sık hatırlatılan sarımsağın corona virüsüne karşı iyi geldiğine dair net bir araştırma yok. İnsan sağlığına iyi gelen ve antimikrobiyal özellikleri olsa da sarımsağın henüz corona virüsüne karşı bir savunma mekanizması oluşturduğuna dair bir kanıt yok.

Yeni bulgu: Koronavirüs 17 güne kadar yüzeylerde yaşayabiliyor

ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre antibiyotik, koronavirüse etkili değil. Antibiyotikler sadece bakterilere etki eder, virüslere değil. Koronavirüs de bir virüs olduğu için antibiyotik kullanılmaması gerekiyor.

“Tütün ürünleri koronavirüsü tetikliyor”

DONDURMA YEMEK HASTA EDER Mİ?

Öte yandan son dönemde sık sık kamuoyunun karşısına çıkan, dondurmadan uzak durulması gerektiğine dair iddialar da yalanlandı… Hem Birleşmiş Milletler’de hem de UNICEF’te görevli olan Charlotte Gornitzka açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve UNICEF’in Yönetici Direktör Yardımcısı olarak görev alan Gornitzka, dondurma ile ilgili iddiaları çürüttü.

“Dondurma tüketmek koronavirüse sebep olur” yönündeki iddialar hakkında İngiliz BBC’ye konuşan Gornitzka, “Dondurmalardan uzak durulması gerektiğine ya da diğer soğuk gıdaların hastalığı engellediğine dair haberler sık sık gündeme geliyor. Elbette bunlar da doğru değil” dedi.

Katil virüs üretildi! Antibiyotiğe dirençli bakterileri öldürecek

ALKOL VİRÜSÜ ÖLDÜRÜR MÜ?

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı bilgilendirme dosyasında, alkol kullanımı hakkında detaylı ifadeler yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü “Üzerinize alkol ve klor dökmek, eğer hastaysanız bir işe yaramaz. Aksine bu tür maddeler vücuda zarar verebilir. Göz ve ağız bölgelerindeki mukoza zarına zarar verebilir” açıklamasını yaparak bu efsaneyi de çürütüyor.

Unutmamak gerekir ki alkol ve klor, dezenfekte etmek için kullanılabilir ama bunu da uygun şekilde yaparsanız etkili olur.

Diyanet tarihinde ilk defa ‘alkol kullanmak caizdir’ dedi