Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs aşısı için tarih verdi

Yayın tarihi: 12 Ekim 2020 Pazartesi 10:17 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2020 Pazartesi 10:17 pm

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs aşısının regülatörlerin onayına sunulmak üzere aralık ayı veya 2021’in başında hazır olacağını bildirdi.

İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgın uzmanlarıyla koronavirüs aşısı için önemli bir toplantı düzenledi.

Toplantıda Türkiye, ABD, Rusya, Çin ve İngiltere’deki aşı çalışmalarındaki son duruma da ele alındı.

Aşı çalışmalarındaki son duruma ilişkin soruyu DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ve DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Dr. Mariangela Simao cevapladı.

Swaminathan ülkelerin aşı çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirterek “Tüm dünyada gerçekleşen klinik deneylerdeki ilerlemeyi görmek gerçekten çok cesaret verici. Bildiğiniz gibi şu anda klinik deneylerin bazı aşamalarında yaklaşık 40 aşı adayımız var ve bunların 10’u son aşama olan FAZ-3 denemelerinde. Bunlar (son aşamadaki aşılar) bize aşıların hem etkinliği hem de güvenliği açısından bilgi verecek” diye konuştu.

“AŞI ARALIKTAN İTİBAREN ONAYA SUNULMAYA HAZIR OLABİLİR”

Dr. Swaminathan ayrıca Kovid-19 aşısının regülatörlerin onayına sunulmak üzere aralık ayı veya 2021’in başında hazır olacağını bildirerek Kovid-19 için pek çok adayı olmasının, etkili ve güvenli bir Kovid-19 aşısı bulunma şansını artırdığına dikkati çekti.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı ve İlaçlar ve Sağlık Ürünleri Sorumlusu Dr. Simao ise “Bu aşının, denemenin yapıldığı ülkede, deneye tabi tutulduğu ülkede ruhsatlandırılması gerekecek” ifadesini kullandı.

Simao ise DSÖ’nün Kovid-19 aşısı için “ulusal regülatör makamlarla çok yakın çalıştığını belirterek, FAZ-3 denemelerinin fiilen sona ermesinden sonra yaygın bir aşılama için pek çok adım atılması gerektiğini kaydetti