Dünya Mirası sular altında!

Yayın tarihi: 14 Aralık 2018 Cuma 9:45 am - Güncelleme: 14 Aralık 2018 Cuma 9:45 am

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nda biriken fazla suyun tahliyesi için açıldığı iddia edilen kapaklardan birinin kopmasının ardından, yerleşim yerlerine akan nehir suyu sele dönüştü.
Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinin Dicle nehire yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar, evlerini ve işyerlerini terk etmek zorunda kaldı.

VALİLİK VE AFAD MÜDAHALE ETMEDİ
Dicle Nehri yatağına yakın olan Yenişehir ilçesinin Ferit Köşk mahallesinde oturan yurttaşlar, valilik ya da AFAD yardımı olmaksızın gece saatlerinde eşyalarını alıp evlerini terk etmek zorunda kaldı.Evlerini ve mahallerini  ter eden bölge halkının sokaklarda ateş yakarak ısınmaya çalıştığı görüldü.

UNESCO KORUMASINDAKİ HEVSEL BAHÇELERİ SU ALTINDA KALDI
Dicle nehrinin 3 metre yükseleceği uyarısının ardından bu sabah Hevsel Bahçeleri’nin büyük bir bölümü sel suları altında kaldı. Baraj suyu, Fis kayalığından, on gözlü köprünün üst tarafına kadar bahçelerin tamamını su altında bıraktı.

‘DİCLE NEHRİ NORMAL SEVİYEDEN 4 METRE DAHA YÜKSELECEK’
Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ‘Acil Uyarı’ başlığıyla sosyal medyada yayınladığı duyuru ile Dicle Nehri yatağına yakın yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan Diyarbakırlıları nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları için uyardı:

“Dicle Barajında son günlerde aralıksız ve mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar nedeniyle rezervuarda su seviyesi hızla yükselmiştir. 13.12.2018 tarihinde saat 18:30 sularında kapaklardan biri kazaen yerinden kopmuştur.

Bunun neticesinde barajdan yaklaşık 1600 m3/sn su, bu kapaktan doğal Nehir yatağına doğru boşalmaktadır. Bu durum Dicle nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve Nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, Nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan tüm vatandaşlarımızın Nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları hususunda uyarıyoruz.”