Dünya liderlerinden Trump’a suikast açıklaması! Fransa, AB, İsrail…

Yayın tarihi: 14 Temmuz 2024 Pazar 10:56 am - Güncelleme: 14 Temmuz 2024 Pazar 10:56 am

Dünya liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında açıklamalarda bulundu. Liderler saldırıyı kınadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, suikast girişiminin ardından yaptığı açıklamada, “Fransa, Amerikan halkının şokunu ve öfkesini paylaşıyor” ifadelerine yer verdi.

Macron’un mesajında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Dün gece Pensilvanya’da gördüğümüz şey ürkütücü ve yanlıştı. Eski Başkan Trump’ın güvende olması ve suikast girişiminden sağ kurtulması rahatlatıcı. Kalplerimiz öldürülen ve ağır yaralanan masum seyircilerle birlikte. Siyasi şiddeti reddediyoruz…”

Donald Trump’a suikast girişiminde 2 ölü! Biden ve FBI’dan flaş açıklama

İrlanda lideri Simon Harris ise suikastı şu sözlerle kınadı:

“Donald Trump’ın Pensilvanya’daki mitinginde uğradığı suikast girişimi beni dehşete düşürdü. Kendisine acil ve tam bir iyileşme diliyorum. Politik şiddetin toplumumuzda yeri yoktur! Düşüncelerim bu saldırının tüm kurbanlarıyla birlikte!”

Dünya liderlerinden gelen diğer mesajlar şu şekilde:

BİRLEŞİK KRALLIK

İngiltere Başbakanı Keir Starmer Pazar günü yaptığı açıklamada mitingdeki “şok edici sahneler karşısında dehşete düştüğünü” söyledi ve Trump’a en iyi dileklerini sundu.

İngiliz lider, “Siyasi şiddetin hiçbir türünün toplumlarımızda yeri yoktur ve düşüncelerim bu saldırının tüm kurbanlarıyla birlikte” dedi.

KANADA

Başbakan Justin Trudeau yaşanan silahlı saldırıdan “tiksindiğini” söyledi. Trudeau mesajında, “Siyasi şiddet asla kabul edilemez. Düşüncelerim eski Başkan Trump, etkinlikte bulunanlar ve tüm Amerikalılarla birlikte” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB’nin dış politika şefi Josep Borrell saldırı haberi karşısında şoke olduğunu söyledi. Borell mesajında, “Bir kez daha siyasi temsilcilere yönelik kabul edilemez bir şiddet eylemlerine tanık oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

JAPONYA

Başbakan Fumio Kishida, konuya ilişkin mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Demokrasiye meydan okuyan her türlü şiddete karşı sağlam durmalıyız. Başkan Trump’ın bir an önce iyileşmesi için dua ediyorum…”

Trump’a suikast girişiminde bulunan saldırganın kimliği belli oldu

MACARİSTAN

Başbakan Viktor Orban düşüncelerinin ve dualarının “bu karanlık saatlerde Trump ile birlikte olduğunu” söyledi.

İTALYA

Başbakan Giorgia Meloni, Pennsylvania’dan gelen haberleri “endişeyle takip ettiğini” söyledi ve Trump’a acil şifalar diledi.

Meloni ayrıca, “Diyalog ve sorumluluğun nefret ve şiddete üstün gelmesini” umduğunu ifade etti.

AVUSTRALYA

Başbakan Anthony Albanese silahlı saldırıyı “endişe verici” olarak nitelendirerek Trump’ın güvende olmasından duyduğu memnuniyeti “Demokratik süreçlerde şiddete yer yoktur” sözleriyle dile getirdi.

ARJANTİN

Sıradışı açıklamalarıyla tanınan Arjantin Cumhurbaşkanı Javier Milei, olaydan “uluslararası solu” sorumlu tuttu.

İSRAİL

Başbakan Benjamin Netanyahu, kendisi ve eşi Sara’nın “Başkan Trump’a yönelik açık saldırı karşısında şok olduklarını” söyledi. Netanyahu, X’te yayınladığı mesajında “Güvenliği ve hızlı iyileşmesi için dua ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: TELE1