ABD’deki darbe girişimine dünya liderlerinden tepki yağıyor: Utanç verici, rezalet

Yayın tarihi: 7 Ocak 2021 Perşembe 1:29 am - Güncelleme: 7 Ocak 2021 Perşembe 5:04 pm

Amerika Birleşik Devletleri’nde Trump destekçilerinin kongre binasına girmesine birçok ülke liderinden ve Avrupa Birliği’nden tepki geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Trump destekçilerinin Kongre binasına zorla girmelerine yönelik tepkiler devam ederken önemli siyasetçilerinden açıklamalar geldi.

İNGİLTERE: UTANÇ VERİCİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sosyal medya hesabından, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin açıklama yaptı. Johnson, ABD’de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devrinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Kongredeki olayları “utanç verici” olarak nitelendiren Johnson, ABD’nin dünya çapında demokrasiyi savunduğunu kaydederek, “İktidarın şimdi düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip.” ifadesini kullandı.

FRANSA: DEMOKRASİYE CİDDİ BİR SALDIRIDIR

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD Kongresindeki olaylara ilişkin, “Amerikan kurumlarına yönelik şiddet, demokrasiye ciddi saldırıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Le Drian, ABD Başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına girmesine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

“Amerikan kurumlarına yönelik şiddet, demokrasiye ciddi saldırıdır. Bunu kınıyorum.” ifadesini kullanan Le Drian, ABD halkının iradesine ve oyuna saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ: ABD DEMOKRASİSİNE GÖRÜLMEMİŞ BİR SALDIRI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının barikatları aşarak Kongre binasına girmesini, “ABD demokrasisine görülmemiş saldırı” olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

AB KOMİSYONU BAŞKANI: SEÇİMİ BIDEN KAZANMIŞTIR

Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimi sonucunun resmileştirileceği Kongre oturumunu protesto için barikatları aşarak Kongre binasına girmelerinin ardından Biden’ın Twitter’daki “Amerika bugün gördüğümüzden çok daha iyidir.” mesajını alıntılayarak sosyal medyada paylaşımda bulundu.

AB Komisyon Başkanı, “ABD kurumlarının ve demokrasinin gücüne inanıyorum. Yönetimin barışçıl şekilde devri esastır. Başkanlık seçimini Joe Biden kazanmıştır. Gelecek ABD Başkanı olarak kendisiyle çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” ifadesini kullandı.

İTALYA: HER TÜRLÜ ŞİDDETİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Washington’da yaşananları büyük bir endişeyle takip ediyorum. Şiddet, demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılmasıyla bağdaşmaz. ABD kurumlarının gücüne ve sağlamlığına güveniyorum.” ifadelerini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yaşananların ABD halkının özgürlüklerine saldırı olduğunu belirterek, “Bir an önce düzenli, barışçıl, görev devir tesliminin olması ümidiyle her türlü şiddeti güçlü şekilde kınıyoruz.” yorumunu yaptı.

AVUSTURYA: DEMOKRASİYE YÖNELİK KABUL EDİLEMEZ BİR SALDIRI

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD demokrasisinin kalbi olan Kongre binasına popülistçe ve demokratik değerler gözetilmeksizin yapılan saldırıyı kaygı içinde takip ettiğini kaydetti. Van der Bellen, “Özgürce yapılmış seçimlerin sonuçlarını kabul etmek ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak demokrasinin temel unsurlarından birisidir. ABD’nin bu demokratik kuralları muhafaza edeceğine olan inancım tamdır, her ne kadar şu anki başkan tereddüt etse de” değerlendirmesinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da Twitter hesabından, Washington’dan gelen görüntülerin şok edici olduğuna işaret ederek, “Bu, demokrasiye yönelik kabul edilemez bir saldırıdır. Barışçıl ve düzenli bir şekilde gücün devredilmesi sağlanmalıdır.” paylaşımında bulundu.

 

LİTVANYA: DEMOKRATİK DEĞERLERİN ÜSTÜNLÜĞÜNE İNANCIMIZ TAM

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da yönetimin el değiştirmesinin olgun demokrasilerin en önemli göstergelerinden biri olduğunu dile getirerek, “Hukukun üstünlüğü, sokak kanunları değildir. Müttefik ülkede demokratik değerlerin üstünlüğüne olan inancımız tamdır.” görüşünü paylaştı.

İSVEÇ: DEMOKRASİYE BİR SALDIRI

İsveç Başbakanı Stefan Löfven ise “Washington’daki olayları büyük endişeyle takip ediyorum. Şu anda gördüğümüz şey, demokrasiye bir saldırıdır. Başkan Trump ve birçok Kongre üyesinin olanlardan büyük sorumluluğu var. Başkanlık seçimleri sonrası demokratik sürece saygı duyulmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri güçlü bir demokrasiye sahiptir. Umarım barışçıl bir düzen yeniden tesis edilir.” değerlendirmesinde bulundu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Washington’daki miting sonrası gelişmelerden dolayı derin endişe duyduklarını ifade ederek, “Demokrasiye yönelik bir saldırıya tanık oluyoruz. Demokratik sürece saygı gösterilmeli ve düzen barışçıl bir şekilde yeniden tesis edilmelidir. ABD demokrasisi güçlüdür. Başkan Trump, demokratik sürece destek verme sorumluluğuna sahiptir.” yorumunu yaptı.

DANİMARKA: YAŞANANLAR KORKUNÇ

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ise Twitter’den yaptığı paylaşımda, “Ekstremizm, şiddet, kutuplaşma ve kaos asla doğru bir yol değil. Washington’da yaşananlar korkunç. Demokrasinin yeniden işe yaraması dileğiyle.” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN: AMERİKAN DEMOKRASİSİ BU KRİZİN ÜSTESİNDEN GELECEK

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Washington’da meydana gelen şiddet ve korkunç olaylardan son derece rahatsızız. Amerikan demokrasisi, dirençlidir, güçlüdür ve bu krizin üstesinden gelecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

İSPANYA: YENİ BAŞKAN GERİLİMİ AŞACAKTIR

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, “Washington’daki Kongre binasından gelen haberleri endişeyle takip ediyorum. Amerika demokrasisinin gücüne güveniyorum. Yeni Başkan Joe Biden, Amerikan halkını birleştirerek, gerilimi aşacaktır.” ifadesini kullandı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Twitter’dan yazdığı iletisinde, “Demokrasi barışçıl güç aktarımına dayanır: Kim kaybederse yenilgiyi kabul etmek zorundadır. Halkın iradesini yerine getirmek için senatörlere ve temsilcilerine tam güven. Başkan seçilen Joe Biden’e tam güven.” görüşünü paylaştı.

ALMANYA: SEÇMENLERİN KARARINI KABUL EDİN

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Twitter’dan yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump ve destekçilerine tepki gösterdi. Bakan Maas, “Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin” ifadesini kullandı. Demokrasi düşmanlarının Washington’daki inanılmaz görüntüleri görmekten mutlu olduğunu belirten Maas, “Kışkırtıcı kelimeler Federal Meclis basamaklarında olduğu gibi şimdi de Kongrede şiddet eylemlerine dönüşüyor. Demokratik kurumlara yönelik küçümsemelerin etkisi yıkıcıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA’DAN İLK AÇIKLAMA: ARKAİK SEÇİM SİSTEMİ DEMOKRATİK STANDARTLARI KARŞILAMIYOR

ABD Kongre binasının Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından 4 saat süreyle işgal edilmesini Rus basınına değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’deki ‘arkaik’ seçim sisteminin demokratik standartları karşılamadığını ve Amerikan toplumundaki bölünmenin sebebi olduğunu söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre Zaharova, “Bu ABD’nin iç meselesi. Ancak ABD’deki seçim sisteminin ‘arkaik’ olduğuna yeniden dikkat çekmek istiyoruz, bu sistem modern demokratik standartları karşılamıyor ve çok sayıda ihlale olanak sağlıyor. ABD basını ise siyasi güç mücadelesinin aracı haline geldi. Bu, birçok açıdan şu anda Amerikan toplumunda gözlenen bölünmenin sebebi oldu” dedi.

Rusya’dan ABD’deki Kongre işgaline ilişkin ilk açıklama

ÇİN DIŞİŞLERİ’NDEN SÜKUNET ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD Kongresinin Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından basılmasının ardından yaşanan olaylara ilişkin taraflara sükunet çağrısında bulundu.

Hua düzenlediği basın toplantısında, “Çin, ABD vatandaşlarının en kısa sürede barış, istikrar ve güvenliğe kavuşmasını umuyor.” ifadelerini kullandı.

AVUSTRALYA

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD’de yaşanan olaylardan son derece üzüntü duyduğunu belirterek, “ABD, Avustralya’nın dostudur ve dünyanın en büyük demokrasilerinden biridir. Düşüncelerimiz onlarla birlikte ve barışçıl bir geçişin gerçekleşmesini umuyoruz.” dedi.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, “İnsanların oy kullanma, seslerini duyurma ve bu kararı barışçıl şekilde onaylama hakkı, asla bir çete tarafından geri alınmamalıdır.” ifadesini kullandı.

HİNDİSTAN

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Washington’daki isyan ve şiddetle ilgili haberlerden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, “Demokratik sürecin yasa dışı protestolarla altüst olmasına izin verilemez.” açıklamasında bulundu.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi’nde yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada yaşananların şiddetle kınanması gereken korkunç olaylar olduğunu ifade ederken ABD demokrasisinin yaşamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ABD Kongresindeki olayların demokrasiye inanan herkesin yüreğini acıttığını belirtti.

“Dünyanın en güçlü demokrasisi” olarak tanımladığı ABD’den bu tür fotoğrafları görebileceğine inanamadığını dile getiren Gantz, “Washington’dan gelen fotoğraflar demokrasiye inanan herkesin yüreğini acıtıyor. Bu, siyasi rekabetten önce oyunun kuralları üzerinde anlaşmamız gerektiğinin kanıtı: Hukukun üstünlüğünü sürdürmek, demokratik prosedürlere saygı göstermek ve saygılı söylem.” ifadelerini kullandı.

KOLOMBİYA

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “ABD’de oyların sayılma sürecinde yaşanan şiddet olaylarını reddediyoruz. Kongrenin saygın üyelerine ve tüm kurumlara dayanışmamı ve desteğimi belirtiyorum. Kolombiya, demokrasi hayatımızın başlangıcından bu yana ülkelerimiz tarafından paylaşılan hukukun üstünlüğüne, ABD kurumlarının sağlamlığına ve demokrasiye tam güven duymaktadır.” ifadelerini kullandı.

ARJANTİN

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından Joe Biden’ın fotoğrafı ile yaptığı paylaşımda, “Washington’da meydana gelen ciddi şiddet eylemlerini ve Kongreye yapılan baskını kınıyoruz. Halkın iradesine saygı duyulduğu barışçıl bir geçiş olacağına inanıyor ve yeni Başkan Joe Biden’a en güçlü desteğimizi ifade ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

VENEZUELA

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Washington’da yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“ABD, saldırgan politikalarıyla diğer ülkelerde sebep olduklarının aynısını yaşıyor. Siyasi kutuplaşmayı kınıyoruz. Venezuela ABD’de şiddet olaylarının yakında sona ereceğine ve ABD halkının nihayet istikrar ve sosyal adalete giden yeni bir yol açacağına inanıyor.”

KANADA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kanadalıların Washington’da yaşanan olaylardan rahatsızlık ve üzüntü duyduğunu belirtti.

Trudeau, “Şiddet asla halkın iradesini geçersiz kılmayı başaramayacak. ABD’deki demokrasi savunulmalı ve savunulacaktır.” ifadesini kullandı.

Trump taraftarları sokağa döküldü! Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Biden’dan ilk açıklama: ‘Hukukun üstünlüğüne bir saldırıdır’

NATO’dan ilk açıklama geldi: Seçimin sonucuna saygı duyulmalı