Dünya koronavirüs çıkmazında… İtalya ve Fransa’da ölü sayısı artıyor, Bosna Hersek’te acil durum ilan edildi

Yayın tarihi: 17 Mart 2020 Salı 10:55 am - Güncelleme: 17 Mart 2020 Salı 6:06 pm

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs pandemisi nedeniyle can kaybı yaşanmaya devam ediyor. Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 177’ye ulaştı.  İtalya’da 24 saatte 349 kişi hayatını kaybederken Fransa’da ölü sayısı 148’e yükseldi. Ölü sayısının 988’e yükseldiği İran’da Tebriz’deki tarihi çarşı iki günlüğüne kapatıldı. Bosna Hersek’te acil durum ilan edildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde son 24 saatte yalnızca 1 yeni vaka tespit edildiği bildirildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, son 24 saatte ülke genelinde 1’i Wuhan kentinde olmak üzere 21 yeni vaka tespit edildiği, 45 kişinin ise koronavirüs şüphesiyle müşahede altına alındığı belirtildi.

Sıkı tedbirin başarısı! Vuhan’da son 24 saatte sadece 1 vaka

 

FRANSA: ZORUNLU HALLER DIŞINDA DIŞARIYA ÇIKANLARA 135 EURO CEZA

Fransa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ülke genelinde serbest dolaşıma sınırlandırma getirildi. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, zorunlu haller dışında sınırlandıran uygulamanın kontrol edilmesi için 100 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini bildirdi.

Castaner, düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandırılmasına ilişkin alınan karar hakkında açıklamalarda bulundu.

Zorunlu haller dışında dışarı çıkanların 135 euroya kadar para cezasına çarptırılacağını ifade eden Castaner, bu uygulamanın kontrol edilmesi için ülke genelinde 100 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini belirtti.

Diğer yandan Fransa Halk Sağlığı Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 148’e, vaka sayısı ise 6 bin 633’e yükseldi.

Fransa’da salgın nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerlerinin kapatılmasına, sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakılmasına karar verilmişti.

ABD: ÖLÜ SAYISI 85, VAKA SAYISI 4 BİN 661

ABD’deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgına ilişkin pazartesi gecesi yapılan son güncellemeye göre, ABD genelindeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 85, vaka sayısı ise 4 bin 661’e yükseldi.Söz konusu ölümlerin 48’i virüsün ABD’de ilk görüldüğü eyalet olan Washington’dan rapor edilirken, bunu 10 ölümle New York ve 7 ölümle Kaliforniya takip ediyor.

Vaka sayısında 950 rakamıyla New York “en fazla vaka rapor edilen” eyalet olurken, 909 vaka ile Washington eyaleti ikinci sırada yer aldı.

Öte yandan, ülke genelinde pazartesi gününden itibaren birçok eyalette yaygın olarak koronavirüs test kitlerinin dağıtımına başlandığı ve test yapılan hasta sayısı arttıkça vaka sayısının da artacağı belirtiliyor.

Koronavirüs toplantısına bombalı saldırı: Yaralılar var

LÜBNAN’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

Lübnan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının 120’ye yükseldiği bildirildi. Sağlık Bakanlığı, daha önce ülkede Kovid-19 vakasının 99 olduğunu ve 3 kişinin söz konusu virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

İSRAİL’DEKİ VAKALARDA BÜYÜK SIÇRAMA

İsrail Sağlık Bakanlığı, Ülkede teyit edilen vaka sayısında büyük bir sıçrama olduğu ifade edilen açıklamasında, toplam vaka sayısının 298’e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca şu ana kadar 8 bin 571 kişiye Kovid-19 testi yapıldığı bilgisine yer verildi. İsrail’de Kovid-19’a yakalananlar arasında 19 sağlık görevlisi ile 5 asker de bulunuyor.

VENEZUELA KARANTİNA ALTINA ALINIYOR

Güney Amerika ülkesi Venezuela’nın lideri Nicolas Maduro, ülkede 17 olan koronavirüs vakasının pazartesi neredeyse iki katına çıkmasının ardından, ülke genelinde karantina uygulanacağını “Bu gerekli, kaçınılmaz ve virüse olan yanıtımız. Kriz henüz başlıyor” diyerek açıkladı. Pazartesi günü ülkenin bazı eyaletlerinde karantina başladı. Geri kalanında da bu hafta içinde uygulanacak.

Maduro, Küba’dan tıbbi malzeme ve Çin’den binlerce koronavirüs test kiti geleceğini açıkladı.

BOSNA HERSEK: ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Başbakan Zoran Tegeltija, acil durum faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak için ülke çapında acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Bosna Hersek’te koronavirüs nedeniyle ölüm yaşanmazken, 26 enfekte vaka olduğu bildirilmişti.

POLONYA’DA BİR BAKANIN TESTİ POZİTİF ÇIKTI

Polonya Çevre Bakanı Michal Wos’a yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıktı.

Çevre Bakanı Wos, Polonya Haber Ajansı PAP’a yaptığı açıklamada, virüs bulaşmış bir işçiyle görüştükten sonra test yaptırma kararı aldığını ve testin pozitif çıktığını duyurdu.

Bakan Wos, durumunun iyi olduğunu ve karantina altına alındığını ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Piotr Muller de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bakanla görüşen kişinin virüs nedeniyle alınan önlemlere tabi olan bir hasta olduğunu aktardı.

Öte yandan Sağlık Bakanlığının son verilerine göre, ülkede virüs bulaşan kişilerin sayısı 159’a, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 4’e yükseldi.

İRAN: TEBRİZ KAPATILDI, ÖLÜ SAYISI 988’E YÜKSELDİ

İran’da yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında Tebriz kentindeki tarihi kapalı çarşı iki günlüğüne kapatıldı.

İran’da ilk olarak 19 Şubat’ta Kum kentinde tespit edilen Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte yeni tip koronavirüs nedeniyle 135 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 988’e yükseldi.

BREZİLYA’DA VAKA SAYISI ARTTI

Brezilya’da 78 yeni koronavirüs vakası tespit edildiği bildirildi. Böylelikle ükedeki toplam vaka sayısı 234 oldu.

Koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasına karşı alınan önlemler Brezilya’daki bazı cezaevlerinde isyana neden oldu. Ülkenin farklı kentlerinden yaklaşık bin 350 mahkûm firar etti, 41 mahkumu yakalandı.

KKTC’DE VAKA SAYISI 7’YE YÜKSELDİ

KKTC’de bir kişide daha yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine toplam vaka sayısı yediye yükseldi.

Öte yandan 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin koronavirüs nedeniyle 6 ay sonraya ertelenmesi konusunda karar alındı. Teklifin KKTC Meclisi’nde onaya sunulacağı belirtildi.