Dünya gündeminden ‘uluslararası kriz’ iddiaları!

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2019 Çarşamba 1:39 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2019 Çarşamba 1:41 am

Dünyada ABD, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’nde olağanüstü hal ilan edildiği öne sürüldü. Başta sosyal medyada olmak üzere bir çok iddia gündeme geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Mike Pence, acil durum koduyla Beyaz Saray’a çağırıldı.

Pence New Hampshire’a yapacağı ziyareti iptal ederek derhal Washington’a dönmesinin ardından Beyaz Saray’a dönmesi acil durum olarak tanımlandı.

Dünyada olağanüstü hareketlilik! Beyaz Saray’da acil durum ilan edildi, Putin bütün randevularını iptal etti, Avrupa Konseyi plansız toplandı…

Bu durum akıllara ABD Başkanı Donal Trump’ın hayatını kaybetmiş olabileceği iddialarını getirdi. Çünkü ABD’de bir başkan hayatını kaybederse başkan yardımcısı yemin ederek göreve başlar.

Pence’in Beyaz Saray’a dönüşü ilk olarak ‘acil durum’ olarak tanımlansa da, daha sonra yetkililer durumun ‘acil’ olmadığını açıkladı. Pence’in sözcüsü Alyssa Farah ise, “Başkan Yardımcısı’nın Washington’da kalmasını gerektiren bir şeyler oldu. Alarm vermek için bir sebep yok. New Hampshire’a yapacağı ziyareti yeniden planlamak için sabırsızlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ise durumun Başkan Trump veya Pence’in sağlık durumu ile alakalı ya da bir ulusal güvenlik konusu olmadığını belirtti. Ancak Trump’ın beyin kanaması geçirdiği iddiası da konuşuluyor.

Beyaz Saray, Pence’in seyahatini neden iptal ettiğine açıklık getirmezken, Mike Pence’in Washington’da kalacağını ancak spesifik olarak Beyaz Saraya çağrıldığı iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

Diğer yandan tam Beyaz Saray’daki trafik bu derece yoğunken Rusya’da da hareketlilik yaşandı.

RUSYA’DA HAREKETLİ SAATLER: PUTİN TÜM PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Pence’in Beyaz Saray’a çağrılmasından kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gün içerisindeki bütün programlarını iptal ederek Savunma Bakanı Şoygu ile bir görüşme planlamıştı.

Rus basını görüşmenin 14 denizcinin öldüğü denizaltı yangınına ilişkin olduğunu belirtirken, görüşmenin içeriğine ilişkin Kremlin’den resmi bir açıklama gelmedi.

NÜKLEER SIZINTI İDDİALARI

Rus basınından RBC, denizaltının nükleer motorlu olduğu iddiasını ortaya attı. Ancak konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Sosyal medyada yayılan nükleer sızıntı iddialarının akabinde, Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu’ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Rus denizaltı kazasının meydana geldiği bölgede yüksek seviyede radyasyon gözlenmediği, Rus meslektaşlarının olayın bir gaz patlaması olduğu yönünde bilgi verdikleri öne sürüldü.

https://www.abcgazetesi.com/nukleer-silah-tehlikesi-dunyadan-carpici-veriler-25187

ABD İRAN’I VURACAK İDDİALARI

Bir diğer gelişme ise, İran’ın nükleer füze denediğine yönelik ortaya atılan iddialar, ABD’nin İran’ı vuracağı iddialarını beraberinde getirdi.

ABD – İran arasında son dönemlerde artan gerilimden sonra İran’ın gözdağı vermek için böyle bir hamle yapmış olabileceğive  ABD ile birlikte Rusya ve Çin’in de acil toplanmasının nedeninin bu ollduğu üzerinde duruldu.

AB İLE İLGİLİ İDDİALAR KUŞKULU

Avrupa Birliği Komisyonu Güvenlik Konseyi’nin de Brüksel’de acil bir toplantıya çağrıldığı öne sürüldü. Daha sonra, AB’deki hareketliliğin de AB Komisyon Başkanlığı seçimleri için yaşandığı öğrenildi.

ÇİN DE Mİ ACİL TOPLANIYOR?

Ayrıca sosyal medyada Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi’nin de acil olarak toplandığı iddia edildi.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve çok sayıda bakan şu an Çin’de bulunuyor.

DÜNYA PİYASALARINDA DALGALANMA: ALTIN DEĞER KAZANDI

Bu gelişmelere paralel olarak dünya piyasalarında ciddi bir dalgalanma meydana geldi. Altının tüm dünya para birimleri karşısında değer kazanması dikkat çekti.