Dünya basını Gezi kararını böyle duyurdu: Türkiye’nin en önemli insan hakları davası

Yayın tarihi: 18 Şubat 2020 Salı 5:43 pm - Güncelleme: 18 Şubat 2020 Salı 5:49 pm

Gezi Davası’nın 6’ncı duruşmasında 10 sanık tüm suçlamalardan beraat ederken, ifadesi alınmayan altı sanığın dosyası ise ayrıldı. Dünya basını Gezi beraatine geniş yer verirken, Avrupa Parlamentosu vekili ve eski Türkiye raportörü Kati Piri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye’den uzun zamandır gelen en iyi haber! Osman Kavala aklandı ve yargıç tahliyesine karar verdi” dedi.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada tüm sanıkların beraatine, tek tutuklu sanık Osman Kavala’nın tahliyesine karar verilmesi dünyada geniş yankı buldu. Birçok haber kuruluşu haberi son dakika olarak duyurdu. Çok sayıda Avrupalı siyasetçi ve akademisyen de kararı “Uzun süredir Türkiye’den gelen en iyi haber” olarak değerlendirdi.

Gezi beraat etti

REUTERS: TÜRKİYE İÇİN BİR ADALET SINAVI

İngiliz haber ajansı Reuters, “Sembolik Gezi davasında Türk mahkemesinden sürpriz beraat kararı” başlığıyla verdiği haberde, dava için “Türkiye’de bir adalet sınavı olarak görülüyordu” ifadelerini kullandı.

NEW YORK TİMES: TÜRKİYE’DEKİ EN ÖNEMLİ İNSAN HAKLARI DAVASI

New York Times gazetesi mahkeme salonundan izlenimlerini paylaştığı haberinde, süreci ‘Türkiye’nin en önemli insan hakları davalarından biri’ olarak niteledi. Gazete davanın, ‘adil olmadığı gerekçesiyle çok geniş kitlelerce eleştirildiğini, ülkede giderek artan otoriter yönetime karşı halk muhalefetinin ve sıkı kontrol altındaki adalet sisteminin bir turnusol testi olarak görüldüğünü’ yazdı.

Beraat kararını TELE1’e değerlendiren avukatlar: Bugün başka bir şey oldu

CARL BILDT: ZAMANI ÇOKTAN GELMİŞTİ

İsveç’in eski başbakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin eş başkanı Carl Bildt Twitter hesabından “Bugün Türkiye’den iyi haberler geldi. Zamanı çoktan gelmişti” mesajını paylaştı.

KATİ PİRİ: TÜRKİYE’DEN UZUN ZAMANDIR GELEN EN İYİ HABER

Avrupa Parlamentosu vekili, parlamentoda Sosyalist ve Demokrat Grubun başkan yardımcılarından ve eski Türkiye raportörü Kati Piri sosyal medyadan şu mesajı paylaştı: “Türkiye’den uzun zamandır gelen en iyi haber! Osman Kavala aklandı ve yargıç tahliyesine karar verdi.”

‘TÜRKİYE’DEN NİHAYET İYİ BİR HABER’

Avrupa Parlamentosu’nun sosyalist vekillerinden Nacho Sánchez Amor, “Bütün gezi sanıkları beraat etti. Türkiye’den (nihayet) iyi bir haber” mesajını paylaştı.

‘TÜRKİYE’DEN GELEN BİR HABERE UZUN ZAMANDIR BU KADAR SEVİNMEMİŞTİM’

ABD’nin prestijli üniversitelerinden Johns Hopkins’de Türkiye uzmanı olan akademisyen Lisel Hints, “Gezi davasındaki tüm sanıkların aklanması muazzam bir haber. Türkiye’den gelen bir habere bu kadar sevineli çok uzun zaman olmuştu” mesajını paylaştı.