Bir gecede onlarca kişi öldü… Maske, koronavirüsünden korur mu?

Yayın tarihi: 31 Ocak 2020 Cuma 9:34 am - Güncelleme: 31 Ocak 2020 Cuma 10:29 am

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya genelinde 18 ülkeye yayılan koronavirüsü nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti. Çin’de virüsle enfekte olup ölenlerin sayısı 170’ten son 24 saatte 213’e yükselirken, şimdiye dek tespit edilebilen vaka sayısı ise 9 bin 692 olarak açıklandı. Türkiye’de ise vatandaşlar toplu taşıma araçlarında ve sokaklarda maske takmaya başladı. Peki, bu maskeler virüsten korunmak için yeterli mi?

 

Dünya son yılların en büyük sağlık krizlerinden biriyle karşı karşıya… Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Avrupa’ya da yayılan koronavirüs  nedeniyle küresel çapta “olağanüstü hâl” ilan edildi.

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgını nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum ilan edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada temel nedenin Çin’de değil diğer ülkelerde yaşananlar olduğunu söyledi.

Ölümcül koronavirüsünün sağlık sistemi sağlam olmayan ülkelere yayılabileceği yolunda kaygı duyulduğu belirtiliyor. DSÖ, virüsün Çin dışında 18 ülkeye yayıldığını ve 98 vaka tespit edildiğini açıkladı. Fakat Çin haricinde virüsün görüldüğü diğer ülkelerde şimdiye dek ölümlü vakaya rastlanmadı.

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum ilanı, hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin hastalığın yayılmasını engellemek için çabalarını artırmaları anlamında DSÖ’ye bazı yetkiler veriyor. Öncelikle dünyaya salgının ciddi bir acil durum olduğu mesajı verilmiş oluyor. Acil durum ilanı ülkeleri salgınla mücadele konusunda iş birliği yapmaya ve kaynakları ortak kullanmaya, ayrıca salgının yayıldığı ülkelerin vatandaşlarını sağlık ve hijyen tavsiyelerine uymaya teşvik ediyor. DSÖ acil durum ilan ettiğinde, bazı şehirler ve bölgeler için seyahat uyarısı yapabiliyor. DSÖ’nün ayrıca ülkelerin kamu sağlığı önlemlerini denetleme yetkisi de bulunuyor.

DSÖ daha önce sadece beş kez uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmişti. 200 binden fazla insanın ölümüne yol açan domuz gribi (H1N1) salgınının yaşandığı 2009’da, kökü kazındığı düşünülürken 2013’de yükselişe geçen çocuk felci gerekçesiyle, 2016’da patlak varan Zika virüsü nedeniyle ve 2014 ve 2019’da Afrika’yı etkileyen Ebola virüsüne karşı Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmişti.

KORONAVİRÜSÜYLE İLGİLİ SON GELİŞMELER

  •  İtalya’nın Civitavecchia şehrinde içinde 27 Türk’ün bulunduğu bir cruise gemisi koronavirüs şüphesiyle durduruldu. Ancak gemide koronavirüs ü taşıyan kimsenin bulunmadığı belirlendi.
  •  İtalya, Roma’da iki Çinli turistte koronavirüs tespit edilmesinin ardından Çin’e tüm uçuşları askıya aldı.
  •  Amerikalı sağlık yetkilileri, koronavirüsnün insandan insana geçtiği ABD’deki ilk vakanın Chicago’da görüldüğünü açıkladı. Yaklaşık 200 ABD vatandaşı Wuhan’dan döndü ve en az 72 saat California’daki bir askeri üste karantina altında tutulmalarına karar verildi.
  •  Rusya, Çin’le olan 4 bin 300 kilometrelik sınırını kapatma kararı aldı.
  •  Japon medyasına yansıyan haberlere göre; başkent Tokyo’ya iki uçak indi ve üç yolcuda koronavirüsü bulundu.
  •  Hindistan, Wuhan’da eğitim gören bir vatandaşında koronavirüsü tespit edildiğini açıkladı. Öğrencinin Hindistan’ın güney eyaletlerinden Kerala’da bulunduğu bildirildi.

KORONAVİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLMEDİ

Koronavirüs nedeniyle Türkiye de yoğun tedbirler alıyor. İstanbul Havalimanı’nda Çin’den gelen yolcular termal kameralarla kontrol ediliyor.

İstanbul Büyükçekmece, Nevşehir, İzmir ve Aksaray’da koronavirüs alarmı verilmişti. Ancak yapılan tetkiklerde Çinli turistlerde ve bir Türk iş adamında koronavirüsüne rastlanmadı.

İstanbul’daki vakada Büyükçekmece’den Maltepe’deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilen iki Çinli turist, memleketlerine gönderilmişti. Bu iki Çinli turistin virüsün ortaya çıktığı Wuhan’dan geldikleri açıklanmıştı.

Öte yandan Kapadokya turu kapsamında Aksaray Sultanhanı ilçesine giden 10 Çinli turist ile şoför ve rehberin bulunduğu kafileden bir Çinli öksürük şikâyetiyle hastaneye başvurmuştu

Bunun üzerine tüm kafile tedbir amaçlı Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde müşahede altına alınmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu ana kadar koronavirüs tanısı olan bir hastamız yok” açıklaması yapmıştı.

MASKELER NE KADAR İŞE YARIYOR

Türkiye’de metropol şehirlerde vatandaşlar maske ile dolaşmaya başladı. İstanbul’da da başta toplu taşıma araçları olmak üzere, insanlar maske ile geziyor. Çinlilerin sıklıkla ziyaret ettiği turistik yerlerden de uzak duran İstanbullular, virüsten maske takarak korunup korunamayacaklarını merak ediyor. Peki, vatandaşların taktığı toz maskeleri hijyenik mi? Uzmanlar ne diyor?

“CORONA VİRÜSÜ DAMLACIK YOLU İLE BULAŞIYOR”

Konu ile ilgili Sözcü’ye konuşan Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Cengiz Uzun, vatandaşların genelde toz maskesi taktıklarını ve bunun hijyenik olmadığını belirterek şu uyarılarda bulundu;

  • Solunum yolu enfeksiyonları, damlacık ve solunum yolu ile bulaşır. Biz bu noktada hastaya iki tür izolasyon yani korunma yöntemi uyguluyoruz.
  •  Solunum yolu izolasyonu havada asılı kalan mikroroganizmalar içindir tüberküloz ve kızamık gibi. Bu mikroorganizmalar kişi öksürünce ya da hapşırınca ortamda kalır. Onun izolasyonu farklıdır şu an bahsedilen virüs ise damlacık yolu ile bulaşıyor.
  •  Grip ve soğuk algınlığı gibi virüsler de corona virüsü gibi damlacık yolu ile bulaşıyor.
  •  Kişi hapşırınca ya da öksürünce de bu virüsler havada asılı kalmaz yere düşer. Bir metreden uzak kaldığınız sürece size bulaşmaz.

N95 MASKELERİ KULLANIN

  •  Normal fiyatlardan satılan burnu açıkta bırakan maskeler sizi virüslerden yüzde 30 oranında koruyabilir, cerrahi maskelerde dahi bu korunma rakamı yüzde 70’e kadar yükseliyor.
  •  Yüzde yüz koruma yöntemi diye bir şey yoktur.
  •  Sağlık çalışanlarının solunum izolasyonunda kullandıkları N95 maddeli maskeler var onları kullanıyoruz. Biz şu anda korona için sadece cerrahi maske öneriyoruz. (N95 modeli maskelerin piyasadaki satış fiyatları 25 ila 500 TL arasında değişiyor)
  •  Diğer izolasyon yöntemimiz ise temas. Diyelim ki kişi eline öksürdü ve siz de onunla tokalaştınız o zaman virüs mukozalardan size ulaşabilir. El hijyeni de bu noktada çok önemli.

KALABALIK YERLERDEN UZAK DURUN

“İstanbul kozmopolit bir şehir ancak tamamen maskeler ile dolaşmak şu an için gerekli değil” diyen Uzun, vatandaşların kalabalık yerlerde,havalimanlarında, turistik bölgelerde ya da toplu taşıma araçlarında maske kullanması tavsiyesinde bulundu.

İç Hastalıkları Uzmanı Haluk Mumcuoğlu

TEMAS KURMAYIN

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Haluk Mumcuoğlu da piyasadaki en iyi maskenin bile yüzde 70’ten fazla koruyuculuğu olmadığının altını çizerek uyarılarını şöyle sıraladı;

  •  Çoğu maske ağzı ve burnu kapatmıyor. Toz maskelerin yüzde 5-10’dan fazla koruyuculuğu yoktur. Bunlar damlacık yolu ile bulaşan corona virüsünden korumaz.
  • Vatandaşların korunmasında en garanti yöntem, enfeksiyonu bulunan kişilerden uzak durmaktır.
  •  Toplu taşıma araçlarına da illa binmeleri gerekiyorsa koruyuculuğu yüksek olan, bakteri ve virüs geçirgenliği olmayan maskeleri tercih etsinler.
  •  Sık sık ellerini yıkasınlar.