Dünya Afet Riskini Azaltma Günü

Yayın tarihi: 13 Ekim 2020 Salı 2:47 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2020 Salı 2:47 pm

Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü nedeniyle yapılan açıklamada iyi planlanmış, afet riskini azaltacak projelerin can ve mal kaybını engellemede en önemli etken olduğu belirtildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, iyi planlanmış afet riskini azaltacak projelerin can ve mal kaybının önüne geçeceği, bu konuda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin titizlikle çalıştığı belirtildi.

Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla 13 Ekim’in Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü olarak ilan edildiğinin kaydedildiği açıklamada, tüm dünya ve ülkemizin deprem, sel, heyalan, çığ benzeri doğal ve teknolojik tehlikelerle karşı karşıya olduğu kaydedildi. Doğal afetlere maruz kalan ülkemizde bu yıl Elazığ Sivrice İlçesi’nde 6,8 büyüklüğünde deprem, Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde çığ, Giresun’un ilçelerinde sel, su baskını ve heyalanların can ve mal kaybına neden olduğu ifade edilerek açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Meydana gelen bütün doğal afetler göstermektedir ki, toplumun her kesimi sorumluluk almalı ve sorunlara çözüm bulma konusunda katılımcı olmalıdır. Kentlerdeki olası afet kayıplarını azaltmak ve güvenli kentsel çevreler elde etmek ama ile orta ve uzun vadede, afetler meydana gelmeden kentin zarar görebilirlik düzeyi belirlenmeli ve afet risklerini azaltacak önlemler alınmalıdır. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda kentin olası afetler karşısında hangi zayıflık ve kusurlar içerdiği, kentsel riskler analizi tespit edilmeli, kent bütününe yönelik sakınım planı geliştirilmelidir. Adana Büyükşehir Belediyesi, sakınım planına ilişkin düzenleme ve planları yeniden değerlendirme süreçlerini izleme işlerini titizlikle yürütmektedir.”