Dudak uçuklatan proje: 360 milyon TL’ye bitirilmek üzere ihale edilen hat için 825 milyon TL ödendi

Yayın tarihi: 15 Şubat 2021 Pazartesi 7:28 am - Güncelleme: 15 Şubat 2021 Pazartesi 7:28 am

Ulaştırma Bakanlığı’nın Arifiye-Karasu demiryolu projesi dudak uçuklattı. İki yılda 360 milyon liraya bitirilmek üzere ihale edilen demiryolu için 8 yılda 825 milyon lira ödendi. Sadece yüzde 23’ü tamamlandı. Dünyanın 3 milyon dolara mal ettiği bir kilometrelik yol 17.5 milyon dolara mal oldu. Ulaştırma Bakanlığı, söz konusu hatla ilgili fazla ödeme yapılmadığını savunarak, “Ulaştırma Bakanlığı; Sayıştay’ın tespitlerini yalanladı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; 2010’da 25 ayın sonunda bitirilmek üzere 360 milyon liraya ihale edilen Arifiye-Karasu demiryolu projesinin 8 yılda sadece yüzde 23’ünün tamamlanabildiğini, firmaya 73 milyon lira yerine 825 milyon TL ödeme yapıldığını kaydetti.

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi’nin haberine göre, Akın, hattın bir kilometresi, için maliyetin ortalama kura göre 17.5 milyon dolara ulaştığını belirterek, “Dünya genelinde kilometre maliyeti en fazla 3 milyon dolar. Burada ortalamanın 6 kat üzerinde maliyet var. Her kilometrede 14.5 milyon dolar israf edilmiş” dedi.

CHP’li Akın; Kasım 2010’dan bu yana yapımı yılan hikâyesine dönen Arifiye-Karasu demiryolu hattıyla ilgili ihale ve sonrasındaki sürecin yurttaşın parasının nasıl harcandığının göstergesi olduğunu vurguladı. Akın, çıkan anlaşmazlıklar üzerine hatla ilgili konunun yargıya taşındığını anımsatarak, şunları söyledi:

“2012 ile 2018 arasında 11 ayrı değişik hakediş kapsamında firmaya toplam 825 milyon 138 bin 153 lira ödeme yapıldı. Hattın fiziki olarak yüzde 23’ünün tamamlanabildiği belirlenirken; buna göre 73 kilometre uzunluğundaki hattın 16.8 kilometre uzunluğundaki bölümüne 2018’de ödenen bedelin 825 milyon TL olduğu Sayıştay tarafından da belirlendi.”

‘BAKANLIK YALANLADI’

Akın, konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Ulaştırma Bakanlığı’nın söz konusu hatla ilgili fazla ödeme yapılmadığını savunduğunu kaydederek, “Ulaştırma Bakanlığı; Sayıştay’ın tespitlerini yalanladı” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın firmaya 11 hakediş kapsamında ödediği toplam 825 milyon lira tutarındaki bedelin; 7 yılın ortalama döviz kuru ve tamamlanan fiziki çalışma oranına göre ele alındığında israfın boyutunun günyüzüne çıktığını dile getiren Akın, yıllardır bitmeyen hatla ilgili yaptıkları hesaplamaların israfın gerçek boyutunu ortaya koyduğunu söyledi.

‘HANGİSİNE İNANALIM?’

Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın söz konusu hatla ilgili fazla ödeme yapıldığını tespit eden Sayıştay’ı yalanladığına da dikkat çekerek, “73 kilometre uzunluğundaki hat için belirlenen tutar 360 milyon lira. Hattın yüzde 23’ü tamamlandığı için ödenmesi gereken tutar 73 milyon lira olmalıydı. Ancak bakanlık 8 yılda 825 milyon lira ödemiş. Bu durum, Sayıştay tarafından da tespit edildi. 752 milyon lira fazladan ödenmiş. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı konuyla ilgili soru önergemize verdiği yanıtta böyle bir ödeme yaptığını kabul etmiyor. Bakanlık, Sayıştay’ı yalanlıyor. Biz hangisine inanalım? Kim doğru söylüyor” görüşünü dile getirdi.