DSP Lideri Aksakal: Seçim barajını kaldırma sözü yerine getirilmeli

Yayın tarihi: 17 Mart 2022 Perşembe 11:12 am - Güncelleme: 17 Mart 2022 Perşembe 11:12 am

AKP ve MHP, TBMM’ye Seçim Kanunu teklifini sundu. Teklife göre seçim barajı yüzde 7’ye düşürülecek. DSP Lideri Önder Aksakal, seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesine tepki göstererek, “4 milyon seçmenin iradesinin Meclise yansımaması sonucunu doğuracaktır” dedi.

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP ve MHP’nin  seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi için TBMM’ye sunduğu Seçim Kanunu teklifine tepki gösteren bir yazılı bir basın açıklama yaptı. Önder Aksakal, Seçim Kanunu hakkındaki değişiklikler için Haziran 2020’de Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “görüşlerini” ilettiğini belirtti. Aksakal, seçim barajının yüzde 7 olmasıyla birlikte “az bir farkla” bu oranın altında kalacak her bir partinin halkın siyasetten uzak tutulması amacına hizmet ettiğini öne sürdü. Aksakal, TBMM‘de ye alan tüm siyasi partilerin seçim barajını kaldırma taahhüdünde bulunduklarını belirterek, “öncelikle bu söz yerine getirilmeli ve diğer hususlarda da düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır” dedi. Aksakal’ın açıklaması şöyle:

 

“AK Parti ve MHP tarafından hazırlanarak Meclise getirilen “Milletvekili Seçimi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” içeriği ve niteliği itibariyle yasak savma olmuş, deyimi yerindeyse dağ fare doğurmuştur!

Demokratik Sol Parti olarak söz konusu yasa değişikliklerinin konuşulmaya başlandığı süreçte, yani Haziran/2020 tarihinde hazırladığımız kapsamlı bir çalışmayı mecliste bulunan siyasi partilere, Adalet Bakanına, TBMM Başkanına ve Sayın Cumhurbaşkanı’na da iletmiştik. Bu öneriler içerisinde;

Seçim barajının tamamen kaldırılması yanında, hazine yardımının hakça paylaşımı, siyasetin finansmanının şeffaflaşması, milli bakiye ve tercihli oy sistemi, seçimlerde propaganda faaliyetlerindeki eşitsizlik ve hakkaniyetsizliklerin ortadan kaldırılması, seçime katılan partilerin YSK’da temsili ve YSK kuruluş kanununda değişiklikler gibi önemli hususlar değerlendirilmemiştir.

Oysa demokrasi geleneğimizin güçlendirilmesi ve “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesinin tam olarak hayata geçirilmesi ancak toplumun tümünün parlamentoda temsil edilmesiyle anlam kazanabilir. Mevcut değişiklik teklifine göre az bir farkla yüzde 7 oy oranının altında kalacak her bir parti yaklaşık 4 milyon seçmenin iradesinin Meclise yansımaması sonucunu doğuracaktır ki, bu karar en hafif deyimiyle halkın siyasetten uzak tutulması amacına hizmet eder.

Mecliste yer alan siyasi partilerin tamamı seçim barajını kaldırma taahhüdünde bulunmuşlardı, öncelikle bu söz yerine getirilmeli ve diğer hususlarda da düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır”