DSÖ’den AstraZeneca’ya ‘aşı’ resti: Detay verin

Yayın tarihi: 28 Kasım 2020 Cumartesi 12:41 pm - Güncelleme: 28 Kasım 2020 Cumartesi 12:41 pm

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 aşı çalışmalarında hata yaptıklarını ancak bunu düzelttiklerini açıklayan İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca’ya rest çekti. DSÖ, hataya ilişkin daha fazla ayrıntı istedi.

İlk olarak Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre sonra tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı şu ana kadar dört aşı bulunduğu açıklandı. Bu aşılardan biri olan İngiliz ilaç üreticisi AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi´nin geliştirdiği aşıyla ilgili ise önemli bir gelişme yaşanmıştı. AstraZeneca, geçen günlerde, yüzde 90’a kadar etkili olduğu belirtilen aşının çalışmaları sırasında hata yapıldığı ancak bunun düzeltildiği açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden konuyla ilgili açıklama geldi. DSÖ yetkilileri, AstraZeneca’dan aşı hakkında daha fazla ayrıntı duymak istediklerini duyurdu.

FİRMANIN “DÜZELTTİK” DEDİĞİ HATASI NEYDİ?

AstraZeneca, geçen günlerde, yüzde 90’a kadar etkili olduğu belirtilen aşının çalışmaları sırasında hata yapıldığı ancak bunun düzeltildiğini açıklamıştı.

Geniş kapsamlı klinik çalışmalara, yarısı İngiltere’de, geri kalanı Brezilya’da olmak üzere 20 binden fazla gönüllü katıldı. Gönüllülere iki “yüksek” doz verildiğinde korumanın yüzde 62 olduğu, ancak insanlara önce “düşük” doz ve ardından yüksek doz verildiğinde bu oranın yüzde 90’a yükseldiği ifade edildi.

Sonuçlar, bilim dünyasında kafa karışıklığı yaratırken bunun nedeninin testlerde yanlışlıkla farklı dozların kullanılması olarak açıklandı. Aşı çalışmalarında hata yaptığını kabul eden AstraZeneca/Oxford, İngiltere’de 3 bine yakın gönüllüye, yanlışlıkla, olması gerekenin yarısı düzeyinde dozlar uygulandığını açıkladı.

Alınan aşı dozajında ​​önemli bir hata olduğunu belirten Astrazeneca tarafına karşılık ABD’li yetkililer, hatalar ve verilerin açıklanmasındaki kapalı cümleler sebebiyle Astrazeneca – Oxford Üniversitesi aşısına güvenlerinin azaldığını belirtti.