DSÖ: Gizemli hepatit virüsünden bir çocuk öldü

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 3:45 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2022 Pazar 3:45 pm

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere’de ortaya çıkan ve sebebi belirsiz hepatit virüsünün bulaştığı bir çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu. DSÖ, virüsün 11 ülkeye yayıldığını ve en az 169 vaka olduğunu bildirdi.

İngiltere’de bu yılın başlarından itibaren enfeksiyon sebebi belirlenemeyen hepatit virüsü 74 çocukta görüldü. Dünya Örgütten yapılan yazılı açıklamada, şimdiye kadar 11 ülkede görülen en az 169 hepatit vakasından bir kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

DSÖ Avrupa Bölgesi’nin Yüksek Patojen Tehditleri Ekibi Üyesi Richard Pebody, ABD’de yayın yapan sağlık haber sitesi Stat’a verdiği demeçte, hepatit vakalarının yüksek olmamasına rağmen kötü sonuçlar doğurduğunu belirtti.

YENİ BİR SALGIN ŞÜPHESİ

Pebody, gizemli hepatit vakalarından yeni bir salgın çıkıp çıkmayacağının henüz netleşmediğini vurgulayarak, “DSÖ üyesi ülkelerin incelemede bulunması iyi olur.” dedi.

17 ÇOCUĞA KARACİĞER NAKLİ YAPILDI

Hepatit virüsünün genellikle 1 ay ile 16 yaş aralığındakilerde görüldüğü, virüsün şiddetli etkileri nedeniyle bugüne kadar 17 çocuğa karaciğer nakli yapıldığı kaydedildi.

Virüsün genel belirtilerinin karın ağrısı, ishal ve kusma olduğu, çoğu vakada yüksek ateş görülmediği bilgisi paylaşıldı.

Vakaların 74’ünde ise üst solunum yolunu etkileyen adenovirüs bulunduğu, 20 vakada Kovid-19 görüldüğü ve 19 vakada hem adenovirüs hem Kovid-19’a rastlandığı bildirildi.

Bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E’ye ise vakaların hiçbirinde rastlanmadı.

COVİD-19 İLE BAĞLANTISI İNCELENMELİ

Virüsün nasıl bulaştığına ilişkin somut bir sonuca varılmazken uluslararası seyahatlerin gizemli hepatit enfeksiyonuna neden olduğuna dair bir bulgu elde edilmedi.

Hepatit vakalarının adenovirüs ve Kovid-19 ile bağlantılı olma ihtimalinin ise daha fazla incelenmesi gerektiği, özellikle bu vakaların Covid-19’un yan etkisi olduğu varsayımlarının henüz bilimsel bir karşılık bulmadığı vurgulandı.

DSÖ üyesi ülkelere, gizemli hepatit vakalarına işaret eden belirtileri tanımlama, araştırma ve Örgüte rapor etme tavsiyesi yinelendi.

 

Çocuklarda “gizemli hepatit” vakalarına karşı uzmanlardan önemli uyarı