DSÖ Genel Direktörü: Yapacak çok işimiz var

Yayın tarihi: 9 Kasım 2020 Pazartesi 8:30 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2020 Pazartesi 8:30 pm

73. Dünya Sağlık Asamblesi toplantısında konuşan DSÖ Genel Direktörü, “Koronavirüs pandemisi artık olağanüstü halin kapsamı dışına çıkmıştır.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün en üst karar olma organı olan 73. Dünya Sağlık Asamblesi (DSA) toplantısı, Cenevre’de bulunan DSÖ genel merkezinde başlandığı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı konuşmada koronavirüs vaka sayısının 50 milyona, can kaybının ise 1,2 milyona ulaştığını hatırlattı.

“PANDEMİ OHAL KAPSAMI DIŞINA ÇIKTI”

Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği’nin (AB) reform çabalarına atıfta bulunan Ghebreyesus, DSÖ’nün finansmanının beklentiler ve mevcut kaynaklar arasındaki “büyük ayarsızlığı” sona erdirmek için daha esnek ve öngörülebilir hale gelmesi gerektiğini vurguladı. Ghebreyesus, toplantıda sağlık bakanlarına “Hala yapacak çok işimiz var, ancak doğru yolda olduğumuza inanıyoruz” sözleri ile seslendi.

DSÖ Genel Direktörü, “Sağlık alanındaki olağanüstü hal koşullarında insanları korumaya kararlıyız, ama Kovid-19 pandemisi artık olağanüstü halin kapsamı dışına çıkmıştır” dedi.

AŞI AÇIKLAMASI

Ghebreyesus pandemiyi durdurmak için geliştirilen Covid-19 aşılarının adil bir şekilde ve “özel mallar değil, küresel kamu malları” olarak tüm dünyaya tahsis edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

BİDEN VE HARRİS’E TEBRİK

Ghebreyesus, uluslararası toplumu bir ortak amaçta yeniden toplanmaya çağırarak, “Bu ruhla seçilmiş Başkan Joe Biden ve seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i tebrik ediyoruz ve yeni yönetimle çok yakından çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.