DSÖ açıkladı: Avrupa’da her 17 saniyede bir kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybediyor

Yayın tarihi: 19 Kasım 2020 Perşembe 8:03 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2020 Perşembe 8:03 pm

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs kaynaklı toplam can kaybının yüzde 26’sının Avrupa’da meydana geldiğini ve her 17 saniyede bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, video konferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında Avrupa ve ABD’nin yeni tip koronavirüs salgınının merkez üssü olma özelliğini sürdürdüğünü belirterek, Avrupa kıtasında virüsten her 17 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Toplam koronavirüs vakalarının yüzde 28’inin Avrupa kıtasında görüldüğünü söyleyen Kluge, salgın nedeniyle ülkelerdeki sağlık sistemlerine ağır yük bindiğine işaret etti. Kluge ayrıca, Avrupa’da halen yüzde 60 olan maske kullanımının yüzde 95’e çıkması durumunda kapanma uygulamalarına gerek kalmayacağının altını çizdi.

“AŞILAR VİRÜSÜ TAMAMEN DURDURMAYACAK”

Dünyadaki aşı çalışmalarında gelinen son aşamanın umut verici olduğuna dikkati çeken Kluge, “Son birkaç gün içinde, özellikle umut vadeden iki aşı ile iyi haberler aldık. Aşılar Kovid-19’u tamamen durdurmayacak ve tüm sorularımızı yanıtlamayacak olsa da bu virüse karşı savaşta büyük bir umudu temsil ediyor.” dedi

“ÖLÜMLERİN YÜZDE 26’SI AVRUPA’DA”

Kluge, Avrupa ve ABD’nin Kovid-19 salgınının merkez üssü olma özelliğini sürdürdüğünü, virüs nedeniyle dünya genelindeki ölümlerin yüzde 26’sının Avrupa’da meydana geldiğini belirterek, “Son iki hafta Kovid-19 ölümleri yüzde 18 arttı. Geçen hafta, Avrupa’da Kovid-19 nedeniyle 29 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yani Avrupa bölgesinde her 17 saniyede bir kişi ölüyor.” diye konuştu.

Son günlerde Avrupa’da virüsten ortalama 4 bin 500 kişinin yaşamının yitirdiğini belirten Kluge, daha fazla çabayla bu rakamların aşağı çekilebileceğini vurguladı.

Avrupa’da yüz milyonlarca insanın halen farklı kısıtlamalar altında yaşadığını anımsatan Kluge, bunun sonucunda ruh sağlığı sorunlarının arttığını, alkol ve madde bağımlılığı, cinsiyete dayalı şiddet, insanların işini kaybetmesi ve temel sağlık hizmetlerinde kesinti gibi yan etkilerin ortaya çıktığını kaydetti.