Dr. Soyhan Bağcı’dan ‘MIS-C’ uyarısı; Bu belirtileri olan her 4 çocuktan biri yoğun bakıma yatırılıyor

Yayın tarihi: 4 Aralık 2020 Cuma 4:20 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2020 Cuma 4:41 pm

Çalışmalarını Almanya’daki Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniversitesi’nde sürdüren Doç. Dr. Soyhan Bağcı, koronavirüse yakalanan çocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu’nun (MIS-C) görülebileceğine dikkat çekerek, “Evde Covid-19 vakası varsa ya da çocuğunuzun son 4 haftada Covid-19 biriyle teması olmuşsa ve de ateş ishal ve kusma başlarsa mutlaka çocuk acile götürün” uyarısında bulundu.

Doç. Dr. Soyhan Bağcı, sosyal medya hesabından, ‘Covid-19 pozitif çocuklarda dikkat etmemiz gereken noktalar! Ne zaman hastaneye gitmemiz gerekiyor’ başlığıyla bir dizi tweet attı.

Bağcı, koronavirüse yakalanan çocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu’nun (MIS-C) görülebileceğine dikkat çekerek, “Evde Covid-19 vakası varsa ya da çocuğunuzun son 4 haftada Covid-19 biriyle teması olmuşsa ve de ateş ishal ve kusma başlarsa mutlaka çocuk acile götürün” uyarısını yaptı.

Bağcı’nın paylaşımları şöyle:

“Öncelikle çocuklarda Covid-19 enfeksiyonunun seyri hakkında kısa bilgi vereyim: Vakaların %20-30’unda hiç bir belirti yok. Genelde hafif seyreder, yoğun bakım tedavisi gerektirecek kadar ağır seyretmesi çok nadirdir. Yoğun bakım ihtiyacı olan vakaların 3’de 1’i 1 yaş altındadır (onlar bütün virüslere karşı hassastır!)

Dikkat edilmesi gereken diğer hastalar, doğuştan akciğer problemi olan, evde oksijen tedavisi gereken çocuklar. Onlar diğer solunum yolu virüslerine karşı da hassaslar.
o yüzden zaten dikkat edilmesi gereken önlemlerden farklı bir durum yok.

“ÇOCUKLARDA HESAPLANAN ÖLÜM ORAN 100 BİNDE 2….”

“Çocuklarda hesaplanan ölüm riski oranı 100 bin pozitif çocuk da 2… Çocuklarda çok nadir oksijen tedavisi gerektiren zatürre ortaya çıkıyor. Son zamanlarda Covid-19’a bağlı krup ya da yalancı krup hastalığı benzeri semptomlar gösteren çocuklar bildiriliyor.

Kroni̇k hastalığı olan çocukların şu ana kadar beklenenden daha az oranda Covid-19’a bağlı sorun yaşadıkları gözlemlenmiştir. Mesela doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda di̇ğer çocuklardan daha fazla ri̇sk olduğuna dai̇r bi̇r gözlem yok. O yüzden bu ai̇leleri̇n ,evde bi̇ri̇ pozi̇ti̇f olursa ya da çocukları Covid-19’a yakalanırsa sağlıklı çocuklardan daha fazla sorun yaşanacağı endi̇şesi̇ duymalarına gerek yok! Yi̇ne kanserli̇ çocuklarda enfeksi̇yonun daha ağır seyretti̇ği̇ne dai̇r de bi̇r gözlem yok.

Ancak bu hastalar her kemoterapi sürecinde olduğu gibi enfeksiyon riskine sahipler. o yüzden zaten uyduğunuz standart önlemlere uymaya devam etmeliyiz. Çocuklarda Covid19’a karşı kullanılmak üzere i̇zi̇n veri̇lmi̇ş bi̇r anti̇vi̇ral i̇laç yok. Yine de ağır vakalarda ilaç verilebilir.”

MIS-C UYARISI; ÇOCUKLARIMIZI NE ZAMAN HASTANEYE GÖTÜRMEMİZ GEREKİYOR?

“Nadir de olsa çocuklarda MIS-C denen, aşırı iltihabi yanıt ve organ yetmezliği ortaya çıkabilmektedir. Genelikle bulaştan 2-4 hafta sonra ortaya çıkan bu durumun belirtileri şunlardır: Ateş var, vakaların yarısından fazlasında deri̇ döküntüsü var. Bazı vakalarda lenf bezleri̇ şi̇şi̇yor. Yine vakaların yarısından fazlasının gözleri̇nde kızarıklık (konjonkti̇vi̇t) var.  En önemli bulgulardan biri i̇shal ve kusma.

Evde Covid-19 vakası varsa ya da çocuğunuzun son 4 haftada Covid-19’lu bi̇ri̇yle temasi olmuşsa ve de ateş, i̇shal ve kusma başlarsa mutlaka çocuk aci̇le götürün!
Bu belirtileri olan her 4 çocuktan biri yoğun bakıma yatırılacak kadar hasta oluyor. MIS-C olan vakalarda ölüm riski % 1.7. Yani bu durumun ortaya çıktığı her 120 çocuktan 2’si kaybediliyor.

“HANGİ YAŞTA OLURSA OLSUN, YALNIZ BIRAKMAYIN”

“En önemli̇ noktalardan bi̇ri̇ şu: Çocuklarınızın psi̇koloji̇k olarak etki̇lenmesi̇ne i̇zi̇n vermeyi̇n. Aile (erkek, kadın, kız, kız)onlari hangi̇ yaşta olurlarsa olsunlar, yalnız bırakmayın.”