Dr. Mehmet Öz’ün siyasete girmesi ABD’de kriz yarattı

Yayın tarihi: 4 Aralık 2021 Cumartesi 5:43 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2021 Cumartesi 5:43 pm

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, ABD’nin Pensilvanya eyaletinde, Donald Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti’den senatör adayı olduğunu açıkladı. Ancak çifte vatandaş olan Öz’ün adaylığı, Cumhuriyetçi Parti’den bazı isimlerde rahatsızlığa yol açtı.

ABD’de yaşayan ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, büyük bir kariyer değişikliğine giderek eski ABD Başkanı Donald Trump’ın partisi Cumhuriyetçi Parti’den aday olarak Senato’ya girmek için yarışacağını açıkladı. Öz yaptığı duyuruda, “ABD’nin Washington’daki sorunlarını çözmek için muhafazakar bir Cumhuriyetçiye ihtiyacı var” dedi. Ancak bu adaylık Cumhuriyetçi Parti’den bazı isimlerde rahatsızlığa yol açtı. Rahatsızlığın nedeni ise Öz’ün hem Amerikan hem de Türk vatandaşlığına sahip olması. Cumhuriyetçi Parti’den eski siyasi danışman Demokrat Steve Schmidt, Twitter hesabından “Çifte vatandaş ABD Senatosu’nda hizmet edemez ve etmemelidir. Öz, Türk vatandaşlığından çıkmadan aday olamaz.” açıklamasında bulundu.

YASAL BİR ENGEL YOK

Ancak Öz’ün adaylığının önünde yasal bir engel bulunmuyor. ABD kanunlara göre, Kongre’de görev yapan çifte uyruklulara karşı herhangi bir yasak bulunmuyor. Brookings Enstitüsü’nde araştırma görevlisi Molly Reynolds, “Kongre’de görev yapmak için gereken tek nitelik yaş, Senato için en az dokuz yıl ABD vatandaşı olmak ve seçim sırasında temsil ettiğiniz eyalette yaşamak yeterli” ifadelerinde bulundu.

Öte yandan, Mehmet Öz’ün Türkiye’de askerlik yapması da diğer adaylar arasında propaganda aracı olarak kullanılırken, 2011’de SJ Magazine ile yaptığı röportajda Türkiye’deki askerlik konusu yeniden açıldı. Öz, 2011 yılındaki röportajında “Göçmen bir anne babanın oğlu olarak, Türk köklerime derinden bağlı bir Amerikalı olarak büyüme ayrıcalığına sahip oldum” demiş, Öz sözlerini, “Türkiye’de çok sayıda akrabam var, çocukken bir süre orada yaşadım ve çifte vatandaşlık için zorunlu olan Türk ordusunda görev yaptım.” ifadeleriyle sürdürmüştü.

Öz’ün, senatör adaylığı çalışmaları için milyonlarca dolarlık reklam yatırımı yaptığı öne sürülmüştü. Dr. Öz, eski ABD Başkanı Trump’ın Oval Ofis’teki doktoru olarak da biliniyor.

Trump’ın oğlu ‘Baldwin’ göndermeli tişört satmaya başladı