Down sendromlu miniklerin depresyon riski

Yayın tarihi: 10 Şubat 2020 Pazartesi 4:31 pm - Güncelleme: 9 Mart 2020 Pazartesi 3:15 pm

Keyveni Kurumsal Hazır Yemek  “Özel Eğitimde Beslenme” konulu sosyal sorumluluk projesi kapsamında Pervin Zülfikari Özel Eğitim Anaokulu öğrencileri ile buluştu.

Down sendromlu ve zihinsel engelli öğrencilerin velileri ile birlikte katıldığı etkinlikte Keyveni Diyetisyeni Dilek Şen özel çocukları tehdit eden obezite ve depresyon riskine değindi. Down sendromlu bireylerde obezite sorununun %70’lere ulaştığını söyleyen Şen “Genetik yapıları ve beslenme alışkanlıkları kilo almaya müsait. Sindirim sorunlarının sık görüldüğü bireylerde, obezite özellikle çocuklukta dikkat eksikliği, duygu durumunda değişiklik, öğrenme güçlüğü ve zihinsel bozukluklara yol açıyor. Yapılan son çalışmalar down sendromlu çocuklarda obezitenin depresyonu da tetiklediğini ortaya koyuyor.” dedi.

Down Sendromunda Beslenme Etkisi

Eğitimde, obezitenin tetiklediği depresyonun önüne geçen besin önerileri de paylaşıldı. Uzmanlara göre down sendromlu ve zihinsel engelli çocukların antidepresan etkili resveratrol içeren kırmızı üzüm, yer fıstığı ve ananas tüketmesi gerekiyor. Yanı sıra omega 3 zengini baık, ceviz ve keten tohumu da obezite kaynaklı depresyon ile mücadele eden besinler arasında yer alıyor.

Minik Şefler İş Başında

Beslenme önerilerine veliler yoğun ilgi gösterirken minik şefler kendilerine sağlıklı atıştırmalıklar hazırladı. Pancarla renklenen yoğurtlar meyvelerle tatlandı, Pervin Zülfikari Özel Eğitim Anaokulu öğrencileri katıldıkları mini atölyede keyifli vakit geçirdi.