Döviz tartışmasına Yeni Şafak da katıldı! ‘Dövizi olana kredi vermek ülkeye ihanet’

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:08 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2022 Cuma 12:28 pm

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile iş insanları arasında yaşanan döviz tartışmasına Yeni Şafak da dahil oldu. Gazete haberinde, dövizi olan şirketlere kredi verilmesi, “ülkeye ihanet” olarak nitelendirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun belli miktarın üzerinde dövizi olan şirketlere TL kredi verilmesini yasaklayan kararının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile İstabul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan arasında başlayan “döviz stokçuluğu” tartışması sürüyor. Tartışmaya son olarak Şahap Kavcıoğlu’nun geçmişte yazarlık yaptığı Yeni Şafak Gazetesi de katıldı. Yeni Şafak, dövizi olan şirketlere TL cinsinden kredi verilmesi hakkında, “ülkeye ihanet” yorumunda bulundu.
Gazetenin sürmanşetinde yer alan metinde, ekonomiye yönelik müdahalelere rağmen bankaların döviz stoğunun azalmadığı, “piyasanın dengesini bozan” 400-500 sermayedarın bankalardaki mevduatın yüzde 70’ine karşılık gelen 180 milyar doları kontrol ettiği öne sürüldü.

BDDK kararının ardından bankaların döviz birikimlerinin 7,2 milyar dolar artarak 243,4 milyar dolardan 250,2 milyar dolara çıktığı hatırlatılan metinde BDDK kararına uyulup uyulmadığının belli olmadığı değerlendirmesinde bulunuldu. Konuyla ilgili olarak, “Ya bankalar BDDK’nın koyduğu mali kuralı uygulamıyor ya da BDDK’nın koyduğu kural yetersiz kalıyor. BDDK, aldığı kararının arkasında durmaması halinde bankalardaki döviz stoklarının daha da artacağı görülüyor” denildi.

NE OLMUŞTU?

BDDK, 24 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, 15 milyon TL’nin üzerinde döviz varlığı bulunan ya da döviz varlıkları cürosunun yüzde 10’undan fazla olan şirketlere TL cinsinden kredi verilmemesinin kararlaştırıldığını belirtmişti. Şahap Kavcıoğlu da kararla ilgili olarak iş insanlarına yönelik, “Faizleri düşükken iş adamımız bunu farklı kullanıyor. Bunu bankalara yüklemek doğru değil. Alıyor parayı döviz alıyor. Korkunç stok yaptılar. Bu kadar stok niye bu sene yapılmış? Döviz artacak, ucuz kredi buluyor” eleştirilerde bulunmuştu.
Kavcıoğlu’nun açıklamalarına Erdal Bahçıvan’dan yanıt gelmişti. Bahçıvan, “Stok sanayicinin envanterinde niçin duruyor? Bunu doğru analiz etmezseniz olayın boyutu başka bir yere gider. Kendisi enflasyondan korumak için stok yapmış sanayiciyi bu kapsama sokarsanız tehlikeli bir bakış açısı. Böyle bir tutumun bütün sanayicilere mal edilecek şekilde ortaya konmasının bir başarı hikayesine haksızlık olur” şeklinde konuşmuştu.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolar kuru tarihi rekora koşuyor