Döviz kurları engellileri eve mahkum etti!

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2022 Salı 11:38 am - Güncelleme: 3 Mayıs 2022 Salı 11:38 am

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle Türk Lirası döviz karşısında tarihi bir değer kaybı yaşadı. Engelli vatandaşlar, artan döviz kuru sebebiyle tekerlekli sandalye ve yedek parçalara ulaşamıyor.

Ekonomik kriz ve yüksek döviz kuru engellilerin hayatını da olumsuz etkiledi. Engellilerin kullandığı tekerlekli sandalyelerin ve yedek parçalarının fiyatı iki kattan fazla artış gösterdi. Binlerce engelli birey, ardı ardına gelen zamlar ve tedarik sorunu sebebiyle evlerine mahkum oldu.  Cumhuriyet’ten Erman Şentürk’ün haberine göre; Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kara, “Engelliler ya belediyelerin sundukları araç desteği ile sokağa çıkabiliyor ya da hurda araçları kullanmak zorunda kalıyor” dedi.

TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPAN FİRMA YOK

Belediyelerin destekleriyle ayakta durabildiklerini söyleyen Kara, şöyle konuştu:

“Sosyal yardım kriterlerine uyan engelli bireyler araç yardımı alabiliyor. Bazı arkadaşlarımız da bağış yoluyla veya kendi imkânlarıyla bu zorlukları aşmaya çalışıyor. Ya da hurda araçlar ve eski kullanılmayan parçaları kullanarak bu süreçte mağdur olanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim verdiğimiz destekler de imece usulüyle sınırlı kalıyor. En basit parçalardan olan bir kumanda bile bugün 4-5 bin lira olmuş durumda. Bataryaları yenilemek ciddi bir masraf. En düşük seviyedeki basit bir akülü sandalyenin fiyatı 15 bin lira. Kaldı ki o bile yurtdışından hemen isteyince gelen bir şey değil. İthalata bağımlı durumdayız. İhtiyacı olan araştırıp, firmalarla görüşüp yurtdışından sipariş etmek ve beklemek zorunda kalıyor. Maalesef ülkemizde bu araçların üretimini yapan bir firma yok. Yerli üretim olmadığından yurtdışına muhtacız. Sadece ücretli tamirat yapan dört tane firma var.”

Erdoğan işçilere şükredin dedi