Döviz bürolarının çalışma esasları ve zorunlu sermaye miktarlarında değişiklik

Yayın tarihi: 12 Ekim 2021 Salı 3:59 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2021 Salı 3:59 pm

Döviz bürolarının çalışma esasları ve zorunlu sermaye miktarlarında değişiklik yapıldı. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin tebliğde yapılan değişikliğe göre; A Grubu’nda yer alan büroların ödenmiş sermaye şartı 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye, B Grubu’ndakilerin ise 1 milyon TL’den 5 milyon TL’ye çıkarıldı. Döviz bürolarına 31 Aralık 2022 tarihine kadar süre tanındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a ilişkin tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğde yapılan değişiklikle döviz bürosu açmak için gereken sermaye miktarları artırıldı.

1 KİLO İŞLENMEMİŞ ALTIN ALINIP SATILABİLECEK

Buna göre; B Grubu yetkili müesseseler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen ziynet, sikke ve benzeri basılı altınlar ile 1 kilogramın altındaki bar şeklinde standart işlenmemiş altınların (24 ayar ve üstü) fiziki alım satımını yapabilecek. Bu müesseseler, kıymetli madenler ve taşlar ile standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini, ihracını ve Borsa’da sürdürülmekte olan kıymetli maden ve taşlara ilişkin işlemleri de yapabilecek.

TAKSİTLENDİRME YAPAMAYACAKLAR

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da tanımlanan yetkili müesseseler, kendi nam ve hesaplarına bankalarla vadeli işlem gerçekleştirebilecek, ancak müşterileri nam veya hesabına vadeli işlem ve kredi kartı ile işlemler yapamayacak. Yapacakları işlemleri herhangi bir şekilde taksitlendiremeyecekler.

YABANCI PARA TRANSFERİ YENİDEN DÜZENLENDİ

Tebliğ değişikliğiyle yetkili müesseseler tarafından yapılan yabancı para transferlerine yönelik hükümler yeniden düzenlendi. Buna göre; yabancı para alım satım hesapları, yabancı para alım satım işlemi veya bu işlemlere ilişkin tutarların söz konusu hesaplara aktarılması dışında herhangi bir iş ve işlem için kullanılamayacak veya teminat olarak gösterilemeyecek. Yabancı para alım satım hesaplarına her ne ad altında olursa olsun faiz veya kâr payı işletilemeyecek, yabancı para alım satım işlemlerinde yetkili müesseseye ait olmayan banka hesapları kullanılamayacak. Kıymetli maden alım satım işlemlerinde kıymetli maden bedelinin bankalar veya transfer gerçekleştirebilen kuruluşlar aracılığıyla transfer edilmesi durumunda yetkili müesseseye ait olmayan banka hesapları kullanılamayacak.

Bakanlıkça faaliyet izni verilmiş ve faaliyette bulunan yetkili müesseseler, 1 Mart 2022 tarihine kadar tüm çalışanlarının bilgilerini bakanlığa bildirmek zorunda olacak.