Dostum Palavraros

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 4:41 pm - Güncelleme: 2 Mart 2022 Çarşamba 4:41 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Bu yazıya otururken derin bir üzüntü içindeyim. Dünyaca ünlü ve benim dostum olan Kuzey Buz Denizi yerlisi ve Eskimo halkının büyük şairini ne yazık ki kaybettik.
Palavraros’u kaybettik.
Palavraros (1939-2022) çok büyük bir şair olmakla birlikte benim şiirlerimi de Eskimo diline çevirmiş ve şiirlerim çok alkış almışlardır.
Dünyaca ünlü şair Palavraros, Türk dostuydu. Lokumu ve baklavayı çok severdi.
Lokum üstüne yazdığı şu şiiri dünyaca ünlüdür. Anolojik ve psikolojik yöntemle yazılmış çoktandır sessizlikte boğulan Türk şiirini harekete geçireceğini umuyor. Çünkü bu şiirin poetikasında paralel egzotik ve eksantrik ve problematik bir otonom ontoloji var.

İşte o şiir.
Lokum
Lokum uzaysal tad
Ve
Kavramsal içerik
Tad.
Ve fonotik ve stratejik
Ve süphan dağı kokusu
Kızılırmak rengi
Lokum
Fors majestik

Dünyaca ünlü şairi, ülkemizde yapılan Buz Festivali’ne baş şair olarak davet etmiştik. Kendileri ricamızı kırmayıp lütfettiler.
Festivalde okuduğu şiirle kalblerimizi fethetti.
Çılgınca alkışlanan o şiir şudur. Şiirin poetikası yeni ve emsalsizdir. Poetika demir cevherini 2000 derecede eritir gibidir.

Alevli Buz
Yatağım yastığım
Sevgilim alevli buz
Güneşin
Mehtabın kraliçesi
Kışların yoldaşı
Sıcağın çelişkisi
Buz
Ve
Uz

Benim şiirlerimi çeviren dünyaca ünlü şair sisteme karşıdır. Şu şiirle mahkum olmuştur.

Buzullar
Tuznan buz olacak
Ve
Yeni buzula dönüşecek

Şair bu yüzden 7 yıla mahkum oldu. Ve 40 derece sıcaklık ılık sayılan sıcak bir bölgeye sürüldü. Şairimiz çok sıkıntı çekti. Eskimo kralının (ben de krala af için mektup yazmıştım.) yaş günü dolayısıyla af edildi. Ne var ki şair sıcak bir kadına aşık olmuştu. Her sarılışta eriyordu şair. 70 kilodan 30 kiloya inmişti. Kadın bir iki daha sarılsa şair, eriyip tasa toprağa karışacak. Dramatik ve trajik bir biçimde ayrıldılar.
Dünyaca ünlüydü. Benim de şiirlerimi çevirmişti.
Dünyaca ünlüydü ve benim dostumdu.