Dört kardeşin intiharının ardından BEDAŞ önünde eylem: İnsanca yaşamak istiyoruz!

Yayın tarihi: 7 Kasım 2019 Perşembe 4:08 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2019 Perşembe 4:08 pm

İstanbul Fatih’te maddi sıkıntılara dayanamayan 4 kardeş intihar etmiş, olayın ardından Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) faturaların ödenmemesinden dolayı kardeşlerin yaşadığı evin elektriğini kesmişti. Halkevleri üyeleri Fatih’te intihar eden kardeşlerin elektriğini kesen BEDAŞ önünde açıklama yaptı. Açıklamada, hayatını kaybeden yurttaşların intihar değil bir cinayete kurban gittikleri belirtildi.

Halkevleri bugün (7 Kasım 2019) Beyoğlu’ndaki BEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, hem şirket yönetimini hem de kamusal hizmetleri özelleştirerek ranta açan AKP’yi protesto etti. Eylemde “Sahip olduğunuz servet bizden çaldıklarınızdır”, “Fatih’te 4 kardeş intihara sürüklendi! İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Milyonlar aç, milyonlar işsiz, batsın kapitalist sisteminiz” dövizleri taşındı.

Açıklamada konuşan Halkevleri üyesi Samut Karabulut, Fatih’te 4 yurttaşın hayatını kaybetmesinin intihar değil, bir cinayet olduğunu söyleyerek şunları ekledi:

Olay çok çıplak. Bu dört kardeş 3 aydır elektrik borçlarını ödeyemiyorlar. Kiralarını ödeyemiyorlar. Bakkala 2 bin 600 lira borçları birikmiş. Anneleri kendilerine miras olarak sadece borç bırakmış. Kış kapıda, açlık kapıda. Bu koşullarda yaşama şevkinin kaybedilmesinden daha doğal ne olabilir ki. Bu dört kardeş zannedildiği gibi çaresiz düşkün insanlar değiller, onurlu insanlar. Sosyal yardım kuruluşlarına başvurmuyorlar. Kendi ayakları üzerinde duruyorlar. Çalmıyorlar çırpmıyorlar. Hiçbir çıkar yolları kalmamış. Kartal İmam Hatip Mezunu da değiller. İktidardan birilerinin akrabası da değiller. Torpilleri de yok. Hayatın bütün acımasızlığıyla karşı karşıyalar. Çaresizlikten intihardan başka seçenekleri kalmıyor.

Ne yediğimizi ne içtiğimizi bilmeyen iktidar borçlarımızı çok iyi biliyor

İntihar eden kardeşlerin elektriklerinin Cengiz-Kolin ortaklığındaki BEDAŞ tarafından kesildiğini hatırlatan Karabulut, iktidarın halkın nasıl geçindiğini değil ama ne kadar borcu olduğunu çok iyi bildiğini belirterek şunları söyledi:

Bir gün bankalar, bir gün elektrik faturası dayanıyor, bir gün doğalgaz faturası başka bir gün bakkal dayanıyor kapımıza. Eğer borcunuz yoksa, borcumuzu ödüyorsak nasıl yaşadığımız kimsenin umurunda değil. Bu ülkede yandaş olmayanlar iktidardan olmayanlar insanca yaşamayı hak etmiyorlar bunların gözünde. İnsanca yaşamak bu ülkenin insanlarına emekçilerine işçilerine haram hale getirildi.

“Servetiniz, bizden çaldıklarınızdır”

BEDAŞ’ın ait olduğu Cengiz Holding’in 402 milyon lira, Ak Sigorta’nın 250 milyon lira, Turkcell’in 450 milyon lira, Emlak Konut’un ise 335 milyon lira vergi borcu olduğunu söyleyen Karabulut açıklamasında “Çünkü bu paraları bu vergileri ödemediler. Bizden aldıkları paraları KDV’leri devlete ödemediler. Maaşlarımızdan kestikleri vergileri devlete ödemediler. Çünkü bu iktidar sermaye için çalışıyor. Sıra halka geldiğinde nasıl yaşadıkları ve nasıl öldükleri umurlarında değil” ifadelerine yer verdi.

Suçlular ölenlerimiz, öldürülenlerimiz, intihar edenlerimiz değil, iktidardır!

Ölen kardeşlerin arkasından çeşitli söylemlerin ortaya çıktığını söyleyen Karabulut, “Şimdi 4 kardeşin intiharına dair çok çeşitli gevezelikler yapılıyor, “Neden intihar ettiler?” diye. Anne babanızdan size sadece borç kalmışsa, maaşınıza haciz gelmişse, elektriğinizi ödeyemiyorsanız, doğalgazınızı ödeyemiyorsanız, bakkal borcunuzu ödeyemiyorsanız ne yapabilirsiniz başka? Ölenlerimize, öldürülenlerimize, intihar edenlerimize suçlu, Kürt, Alevi, Vatan haini, kadın gibi etiketler getiriliyor. Bir tek insan olduğumuz, bu ülkenin eşit yurttaşı olduğumuz akıllarına gelmiyor. Çünkü onların aklı, onların fikri holdingleri korumakta, sermayeyi kurtarmaktadır” dedi.

Elektriğe yapılan yüzde 32 zammın, 17 milyarı batık, 47 milyar dolar borcu olan yandaş elektrik şirketini kurtarmak için olduğunu belirten Karabulut açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

Bakanlık son 2 yıl içerisinde 14 milyon vatandaşın elektriğini kesildiğini, 6 milyon vatandaşın doğalgazı kesilmiş. Yani karanlığa, soğuğa mahkûm edilmişler. Kim kesmiş, bize milyarlarca borcu olan şirketler kesmiş. Niçin? Borcumuzu ödemediğimiz için. Enerjisa elektrik zamlarından sonra karını yüzde 27 artırmış. Yani 2019 yılında 1 milyar dolar daha fazla kar edecek. Kimden çıkıyor bu para? Bizim cebimizden çıkıyor. Bizim cebimizden ne kadar çok para çıkarsa onlara o kadar çok para kazanıyor. Bu yüzden sürekli halkı soyuyorla-+r. Bu iktidar halk düşmanıdır, sermayenin iktidarıdır. Sermayenin egemenliğinin iktidarıdır. Halk egemenliği kurulana kadar bu böyle olacaktır. O yüzden diyoruz ki, “Elektrik ve doğalgaz zamları başta olmak üzere tüm zamlar geri alınsın. Sermayeye peşkeş çekilen, BEDAŞ gibi tüm kamu kuruluşları derhal kamulaştırılmalıdır. Halkın şirketleri halka iade edilmelidir.” 2020 yılı vergi oranları açıklandı. Yüzde 22 zam yapılacakmış. Aklınızdan bile geçirmeyin. Bu halkın daha fazla yük taşıyacak sabrı kalmamıştır. Halkımıza sesleniyoruz. Bu ölümcül sessizliğe, üzüm gibi ezilmeye artık bir son verin.

İntihar eden 4 kardeş hepimizin yaşadığı soruları yaşadılar. Belki hepsi bir arada geldi, belki çok daha ağır yaşadılar ama hepimizin yaşadıklarını yaşadıklar. Maaşlarına haciz geldi, elektrik, doğalgaz ve kira borçları vardı. Kışı nasıl geçireceklerini bilmiyorlardı. İntihar etmek yerine bizim önümüzde tek seçenek var. Bu adaletsizliğe isyan etmeliyiz. Bu ölümsüz sürece daha fazla sessiz kalmayalım.