Donetsk’te tahliye bildirimi sonrası saldırı!

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 6:24 pm - Güncelleme: 19 Şubat 2022 Cumartesi 1:09 am

Donetsk liderlerinin toplu tahliye duyurusunun ardından şehir merkezinde sivil savunma sirenlerinin çaldığı bildirildi. Halkın tahliyesi sürerken Donetsk ve Lugansk’ta şiddetli bir patlama meydana geldi.

Günlerdir devam eden Rusya-Ukrayna gerilimi giderek yükseliyor. Donbass ve Ukrayna arasında gün boyu sınır ihlalleri yapıldığına dair suçlamalar sonrası, Ukrayna’nın Bonbass bölgesini hedef alan saldırılar sonrası bölge yönetimi sivil halkın tahliyesine karar verdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı, Facebook’tan yayınladığı açıklamada, cumhuriyetten 700 bin kişinin tahliye edilmesinin planlandığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Donbass’ta yaşananların Kiev’in giriştiği bir soykırım olduğunu söyledi.

TAHLİYE BAŞLADI

Donetsk’in lideri Denis Puşilin, Donbass’taki durumun giderek tırmanması nedeniyle başta kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere bölge sakinlerini kitleler halinde Rusya’ya tahliye etmeye başladıklarını belirtti.

Tahliye duyurularının ardından Donetsk’te sivil savunma sirenleri duyulmaya başlandı. Halkın, benzin ve ATM’lerin önünde yoğunluğu sürerken; Rusya sınırına doğru uzun araç kuyrukları da oluştuğu belirtiliyor.

DONETSK’TE PATLAMA MEYDANA GELDİ

Reuters’in haberine göre; Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk kentinde büyük bir patlama meydana geldiği duyuruldu. Patlamanın Donetsk yerel yönetim binası yakınında olduğu iddia edildi.

LUGANSK PATLAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Donetsk’nın ardından Lugansk’da da şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın büyüklüğü nedeniyle karanlık gökyüzü adeta gündüze çevrildi.  RIA Haber Ajansı patlamanın gaz boru hattından kaynaklandığını açıkladı. Yerel kaynaklar ise Ukrayna ordusunun saldırısının doğal gaz boru hattını hedef aldığını öne sürüyor.

UKRAYNA’DAN PATLAMA İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konsey Başkanı Oleskiy Danilov, Donetsk bölgesinde yaşanan patlama ile ilgili “Bu yaşananlar, silahlı kuvvetlerimizin karşılık vermesi için kışkırtma barındıran bir girişimdir. Doğu Ukrayna’da sivil nüfusa yönelik saldırı planlanmıyoruz. Ayrılıkçıların el koyduğu bölgelerde yaşananlarla bir ilgimiz yok.” ifadelerini kullandı.

PUŞİLİN: DURUM SAVAŞA DOĞRU GİDİYOR

Rossiya 24 televizyonuna konuşan Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Donbass’taki durumun savaşa doğru gidip gitmediği sorusuna, “Evet, maalesef. Her an geniş çaplı taarruz başlayabilir. Her şey buna hazır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi Temsilcisi Ruslan Yakubov, Ukrayna ordusunun bugünün başından itibaren yaklaşık 170 kez ateş açtığını vurguladı. Yakubov, “Saat 12:00 itibarıyla Ukrayna ordusu topraklarımıza farklı kalibrede 169 havan ve top mermisi ile 122 el bombası fırlattı” dedi.

UKRAYNA İDDİALARI YALANLADI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın iddia edilen saldırgan operasyonları veya sabotaj eylemlerine ilişkin Rus dezenformasyon raporlarını kategorik olarak reddediyoruz. Ukrayna, Donbass’ta (bölge) bu tür eylemler yürütmez veya planlamaz” dedi.

 

“Çok tehlikeli” diyerek uyardılar! Ukrayna-Rusya hattında 60 ateşkes ihlali